Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 23. 15:24, szerda | Belföld

Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással

Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással

Több, mint 2 millió forintot spórolhatnak azok a családok, akik ki tudtak várni, s január helyett csak augusztusban vesznek fel lakáshitelt.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a bankok ősszel kampányt kezdenek az új ügyfelekért, ám a kamatkedvezmények mértéke a pénzpiaci kamatok változása miatt kisebb lehet, mint amire akár csak egy hónappal ezelőtt is számolhattunk.

Az idén januári szintekhez képest már 70 bázisponttal, 9,13-ról 8,43 százalékra csökkent a piacon lakáshitelt kínáló pénzintézetek legjobb ajánlataiból képzett BiztosDöntés.hu Top átlagkamat szintje. Ez azt jelenti, hogy egy 20 milliós, 20 éves hitel esetében a teljes hitelköltséggel számolva az ügyfelek a korábbinál 10 ezer forinttal alacsonyabb, 179 ezer forintos törlesztőrészlettel számolhatnak, s aki most veszi fel a hosszan fix kölcsönét 2,4 millió forinttal kisebb összeget kell, hogy visszafizessen, mintha januárban vette volna fel a kölcsönét.

Összesűrűsödött a mezőny

A legfrissebb adatok szerint egy 20 milliós, 20 évre szóló lakáshitelt a bankok legjobb, meghirdetett ajánlatait összevetve 8,63-9,07 százalékos kamat mellett tudják felvenni a családok. Idén januárban a banki csúcskamatok szórása 8,76-11,19 százalék között mozgott. Jól látható, hogy az átlag számottevő csökkenését az okozta, hogy lényegesen szűkült az egyes banki ajánlatok közötti különbség – kommentálta az adatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ez az ügyfelekért zajló verseny felerősödését is jelenti, ám a másik oldalon jól látszik, hogy a jelenlegi pénzpiaci kamatszintek mellett egyelőre számottevően nem tudnak lejjebb menni a legkomolyabb ajánlatok.

Csökkenhetnek az őszi kamatkedvezmények

E tekintetben Gergely Péter arra figyelmeztet, hogy augusztus közepén a lakáshitelek esetében iránymutató referenciakamat, a 10 éves BIRS mértéke két hónapos csúcson, 7,56 százalékon van. Kamatemelkedéstől – technikai korrekciókon túl - a szakember szerint ugyanakkor nem kell tartani, hiszen a bankok az őszi lakáshitel boomra készülve, inkább akciókra készülnek. Ami viszont előfordulhat, hogy az akciós kamatcsökkentések mértéke alacsonyabb lesz, mint azt akár egy hónappal ezelőtt is számítottuk. Akkor ugyanis a pénzpiaci és a lakáshitel kamatok közötti különbözet, a marzs lényegesen magasabb volt, mint jelenleg, a bankok bátrabban tervezhettek. Az őszi lakáshitel akcióknak a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint még biztos támaszt ad az, hogy az MNB a várakozások szerint a jövő kedden és még szeptemberben is 100-100 bázisponttal csökkenti majd az irányadó kamatszintet. A csökkenő infláció is visszahozhatja a lakáshitel piacról tavaly év vége óta eltűnt kereslet egy jó részét, ami szintén az akciók, az ügyfelek megszerzése irányába hajtja a bankokat.

Inkább csökkentenek

A fentiek nyomán nem lepődhetünk meg azon, hogy az elmúlt hetek kamatváltozásai egyetlen kivétellel a csökkenésről szóltak. Júliusban a K&H Bank 5-51 bázisponttal csökkentette a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és a K&H Zöldhitel kamatait, ám augusztus elején már visszaemelte azokat – az egyes kategóriákban 3-16 bázispont volt a korrekció mértéke. A módosítás ugyanakkor jellemzően az alacsonyabb, 20 millió forint alatti hitelösszegre és a legkisebb, 250 ezer forintos havi jóváírást vállaló kategóriára vonatkozik.

Az Erste Bank júliusban a végig fix 15 és 20 éves lakáscélú piaci kamatozású jelzáloghitelek esetében csökkentett, amelyre augusztus 21-től újabb, 20 bázispontos csökkenés érkezett. A 10 éves kamatperiódusra 10-30 bázispontos volt a csökkenés, a legmagasabb kedvezménykategóriában és kellően magas – 20 millió forintot meghaladó – hitelösszeg esetén a kamat 8,62 százalék, a THM 2 bázisponttal lépi át a 9 százalékot.

A Raiffeisennél a 10 éves fix hitelek esetében 20 bázispontos volt a júliusi vágás. A Raiffeisen augusztus elején is vágott, ekkor a 15 éves futamidejű, végig fix hitelek kamata 9, a 20 évig azonos törlesztővel bíró hiteleké 49 bázisponttal csökkent.

Az OTP Banknál a kamatcsökkentés helyett továbbra is a kamatkedvezmények módosításával variálnak, július elején 320-ról 370 bázispontra nőtt az adható kedvezmények maximuma.

Fotó: Pixabay

Címkék: lakáshitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk