Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 08. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lerövidíti az életet a vörös húsok gyakori fogyasztása

Lerövidíti az életet a vörös húsok gyakori fogyasztása

A vörös húsokért rajongóknak itt az ideje, hogy jobban átgondolják bevásárlólistájuk összetételét. A feldolgozott és a feldolgozatlan vörös húsok gyakori fogyasztása ugyanis megnöveli a korai halálozás kockázatát - állítja egy új kutatás, amelynek eredményeiről aFox Newsszámol be.

Egy 75 ezer férfi és nő bevonásával készült svéd tanulmány keretében a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a vörös húsok mennyiben befolyásolják a várható élettartam alakulását. A vizsgálat első fázisában a résztvevők egy kérdőívet töltöttek ki étkezési és életmódbeli szokásaikról, valamint arról, hogy milyen gyakran fogyasztanak alkoholt és dohányoznak-e.

A kutatás kezdete óta eltelt 15 év során 16,683 résztvevő vesztette életét. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik naponta legalább 300 gramm feldolgozott vagy feldolgozatlan vörös húst fogyasztottak, átlagosan két évvel rövidebb ideig éltek, mint kortársaik.

Ugyanakkor önmagában a feldolgozatlan húsok gyakori fogyasztása nem növelte a mortalitást. Ennek hátterében az állhat, hogy a húsfeldolgozás során olyan káros anyagokat is felhasználnak, ami ellensúlyozza a vörös húsok egyébként meglévő jótékony hatásait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.