Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 02. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Londoni elemzők szerint robusztus növekedésre vall a közép-európai EU-gazdaságok gyáripari aktivitása

Londoni elemzők szerint robusztus növekedésre vall a közép-európai EU-gazdaságok gyáripari aktivitása

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóipari aktivitásának mérőszáma hétévi csúcsra emelkedett.

Ez arra vall, hogy a negyedik negyedévben is folytatódik a robusztus ütemű növekedés az országcsoportban.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai pénteken közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh és a lengyel gyáriparra kiszámított, GDP-súlyozással mért beszerzésimenedzser-index (BMI) átlaga az előző havi 55,4-ről novemberben 56,0-ra - 2011 januárja óta a legmagasabb értékre - emelkedett.

Az 50 feletti BMI-értékek a vizsgált ágazat aktivitásának élénkülését jelzik, az 50 alatti szintek az adott szektor teljesítményének csökkenésére vallanak.

A Capital Economics londoni elemzőinek becslése szerint a ház által a magyar, a lengyel és a cseh feldolgozószektorra súlyozással kiszámolt BMI-szint a három gazdaság ipari termelésének csaknem 10 százalékos éves összevetésű átlagos növekedését vetíti előre a következő hónapokra.

A cég elemzői hangsúlyozzák, hogy a közép-európai EU-gazdaságok gyáripari BMI-értékét más felmérések is alátámasztják, köztük az Európai Bizottság gazdasági hangulati mérőszámai, amelyek "szintén pozitív üzenetet hordoznak".

A Capital Ecomomics közgazdászai szerint mindebből az következik, hogy a magyar, a lengyel és a cseh gazdaság éves növekedési üteme a rendkívül erőteljes harmadik negyedév után a negyedik negyedévben is valószínűleg robusztus marad, és elérheti 4,5-5 százalékot.

A londoni elemzői közösség a magyar gazdaságban az idei év egészére is 4 százalékhoz közeli, a következő két évben 3 százalék feletti növekedést valószínűsít.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői e héten bemutatott átfogó új prognózisukban kisebb kiigazításokat hajtottak végre: 2017-re az eddigi 3,8 százalék helyett 3,7 százalékos növekedést várnak Magyarországon, 2018-ra szóló növekedési becslésüket viszont 3,3 százalékról 3,5 százalékra javították.

A ház most először közölte 2019-re kidolgozott előrejelzését, amely arra az évre a magyar hazai össztermék 3,2 százalékos bővülését valószínűsíti.



A Morgan Stanley londoni elemzői megerősítették azt a véleményüket, hogy a magyar gazdaságban még mindig jelentős az elmúlt évek alulteljesítése idején elfojtott, most felszabadítható fogyasztói kereslet, és ez önmagában könnyűszerrel eredményezhet több évig tartó trendátlag feletti növekedést.

A Morgan Stanley szakértői ebben a környezetben jövőre 2,9 százalékos, 2019-ben 3 százalékos éves átlagos inflációt várnak Magyarországon. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ha az inflációs ütem ezt az előrejelzést meghaladná, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2-4 százalékos sávban meghatározott tűrési tartományába akkor is beleférne.

A Morgan Stanley erre alapozott előrejelzése szerint a magyar jegybank alapkamata még 2019-ben is a jelenlegi 0,90 százalékon marad.

Más nagy londoni házak ugyanakkor nem értenek egyet ezzel. A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének legutóbbi értékelése szerint az MNB jelenlegi enyhítési alapállása a halmozódó inflációs nyomás miatt végső soron nem lesz tartható. A ház azt valószínűsíti, hogy az MNB 2018 júniusa környékén lépésenként 0,50 százalékpontos kamatemelési ciklusba kezd.

A Capital Economics központi forgatókönyve is az, hogy az MNB jövőre visszafordítja a pénzügypolitika irányát és szigorításba kezd. A cég alapeseti prognózisa szerint az MNB alapkamata 2018 végéig 1,50 százalékra növekszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése