Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Május 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Magyar döntő: kincskereső Lego-robotok is versenyeznek

Magyar döntő: kincskereső Lego-robotok is versenyeznek

A tatabányai Edutus Főiskolán a jövő hét végén rendezik meg Lego-robotok versenyének magyarországi döntőjét. A csapatoknak egy kincskereső és egy hegymászó robotot kell építeniük és programozniuk.

Tájékoztatta a főiskola műszaki intézetének vezetője az MTI-t. Valenta László elmondta, hogy a február elején megjelent versenykiírás alapján minden csapat megépíthette a világszerte azonos terepet és tesztelhette az elképzeléseit. A 26 csapatot felvonultató versenyen a pályák egyes elemei sorsolással máshová kerülhetnek, illetve egy meglepetésszabályt is bevezetnek.

A kincskereső robotnak öt leletet kell összegyűjtenie ismeretlen környezetben, a hegymászónak négy színes kockát kell beletennie a színben illeszkedő hegy tetején lévő lyukba. A tatabányai forduló mindkét kategóriájának első helyezettje kvalifikációt nyer a Katarban novemberben zajló világdöntőbe.

A 25 centis robotok Lego-elemekből építhetők fel, feladatukat távvezérlés nélkül, önállóan kell teljesíteniük. A csapatok építik és programozzák a robotokat, melyek különböző szenzorokkal ismerik a színeket, felismerik és szükség esetén kikerülik az akadályokat, érintésre reagálnak, eligazodnak egy labirintusban, képesek az útvonalak újratervezésére.

Az Edutus Főiskolán rendezett magyarországi döntő a World Robot Olympiad (WRO) része. Az idei szezonban több mint 40 országban tartanak regionális WRO-fordulókat húszezer csapat részvételével.

Címkék: lego, robot, tatabánya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.