Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 27. 07:12, csütörtök | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Magyarországról sugárzott vitaműsort az osztrák televízió

Magyarországról sugárzott vitaműsort az osztrák televízió

A magyarországi demokrácia helyzetével foglalkozó vitaestet sugárzott az osztrák közszolgálati televízió (ORF) szerda éjszaka, többek között Prőhle Gergely helyettes külügyminisztériumi államtitkár részvételével.

A Magyarország - Agyő, demokrácia? címmel sugárzott, mintegy másfél órás vitaműsorban Prőhle Gergely kijelentette: Magyarország európai elkötelezettségű ország, és az is marad.
A helyettes államtitkár tárgyszerű bírálatokat szorgalmazott a vitában. Úgy vélte, általában véve is több higgadtságra van szükség a politikai diskurzusban.
Paul Lendvai ausztriai újságíró, publicista úgy vélekedett: egyrészről az elmúlt húsz évben sok hiba történt, és "nem lehet mindent egyedül az elmúlt két év számlájára írni", másrészt soha nem zajlott még "ilyen céltudatos hatalomkoncentráció" a rendszerváltás után, mint a 2010-es választás óta, és veszély fenyegeti a demokráciát.
A vita előtt a csatorna bemutatta Paul Lendvai és Andrea Morgenthaler dokumentumfilmjét a magyarországi politikai és társadalmi helyzetről. A film kísérőszövegében egyebek között elhangzott: a Fidesz kormányra kerülése óta Magyarország "következetesen elfordul a demokráciától".
Prőhle Gergely úgy vélte, a film nem tükrözi a valóságot, ehelyett "féligazságokat" tartalmaz, és pamfletszerű. Nehezményezte, hogy csak egy kormánytaggal, Martonyi Jánossal készült interjú, ezzel szemben több ellenzéki személyiséget megkérdeztek.
Előzőleg Ungváry Rudolf író annak a nézetének adott hangot, hogy Orbán Viktor azzal a kijelentésével, miszerint "a haza nem lehet ellenzékben", azt sugallja, hogy a Fidesz azonos a hazával. Ez véleménye szerint félelmet ébreszt azokban, akik nem Fidesz-szavazók.
Az Esterházy hercegek hagyatékát kezelő alapítványok vezetője, Stephan Ottrubay szerint Magyarországnak a rendszerváltás óta alig volt még lehetősége a demokrácia játékszabályait elsajátítani, és a tanulási folyamat még nem fejeződött be.
Hans Kaiser, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt politikusa, a Konrad Adenauer Alapítvány korábbi budapesti vezetője úgy vélte, a magyarok sok mindent "nem beszéltek végig" történelmükkel kapcsolatban, így például a trianoni döntést és az 1956-os eseményeket. Kaiser kitért arra is, hogy a médiatörvényt "ártalmatlannak" tartja. Strasbourgban a törvény kapcsán "szabályos kampány folyt" Magyarország ellen - jelentette ki. Kaiser és Ottrubay is hiányolta a konzervatív véleményeket a dokumentumfilmből.
Váradi Júlia újságíró, a Klubrádió műsorvezetője úgy vélekedett, a magyar újságírók öncenzúrára kényszerülnek, és a kormányváltás óta "lehetetlen a közszolgálati médiában kormánykritikus adást sugározni". A Médiahatóság élén "Fidesz-közeli" személy áll, és "az ő hatásköre minden, ami a közszolgálati médiában és más médiumokban történik" - tette hozzá.
A dokumentumfilmmel két cikk is foglalkozott a szerdai osztrák sajtóban. A konzervatív Die Presse értékelése szerint a film "nem olyan kiegyensúlyozott, mint lennie kellene", ismert bírálatokat ismétel és sok kérdést megválaszolatlanul hagy. A cikkíró hiányolta, hogy európai konzervatív politikusokat nem szólaltattak meg a film készítői, és úgy értékelte, hogy ezzel szemben a kormány bírálói "bőségesen szót kapnak".
A liberális Der Standard szerint a film "mély benyomást keltő hangulatképet ad". A lap szerint a kormányfőnek az a kijelentése, miszerint Magyarországnak "a saját tengelye körül kell forognia", "szolgáltatja a kulcsot". "A kulcs azonban nem fordul el a zárban, így zárva marad az ajtó a magyar lélek mélyebb megértése előtt, a különlegesség és meg nem értettség érzése előtt - miért olyan erős ez ma is, hogy bármikor politikai eszközként lehet használni?" - állt a cikkben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt