Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 12. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Majmok képesek megtanulni az önfelismerést

Majmok képesek megtanulni az önfelismerést

Az ember nagyjából kétéves korára képes felismerni saját tükörképét. A csimpánzoknál, orangutánoknál, bonobóknál és gorilláknál szintén felfedezhető az intelligencia eme kulcsfontosságú fokmérője, ám a majmok eddig nem szerepeltek túl fényesen az önfelismerési tükörtesztekben. Kínai szakemberek új vizsgálata szerint a rhesusmajmoknak megtanítható, hogy felismerjék saját tükörképüket.

Normális körülmények között a majmok nem ismerik fel magukat a tükörben, feltehetőleg az öntudat hiányából fakadóan' - magyarázta Neng Gong, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója, a Current Biology című folyóiratban közölt tanulmány vezetője. A szakember szerint most kimutatták, hogy megfelelő képzéssel a majmok el tudják sajátítani az önfelismerés képességét.

A tesztek során az állatokat tükör elé ültették, majd enyhe irritációt okozó vörös lézerrel világítottak arcuk különböző pontjaira. A majmok majdnem mindig megérintették az arcukon a vörös folt helyét, és ezért étellel jutalmazták őket. A tesztet később megismételték egy másik lézerrel, amely azonban már nem okozott irritációt. A tükörbe nézve a majmok ugyanúgy megérintették az arcukon megjelent foltot, az irritáció hiányától függetlenül, amiért szintén étellel jutalmazták őket.

Nagyjából 2-5 hétnyi gyakorlást követően az állatok megtanulták megérinteni a lézerfoltot, vagy a festett jelet az arcukon a tükörképük alapján, illetve előszeretettel nézegették a tükörben azokat a testrészeiket, amelyeket máskülönben nem látnak.

Gong hangoztatta, hogy az autizmussal, szkizofréniával és Alzheimer-kórral élők egy része elveszíti a tükörben való önfelismerés képességét. A szakember szerint, habár a páciensek önfelismerési képességének leromlása valamilyen kognitív és neurológiai deficitre utal, az eredmények azzal kecsegtetnek, hogy megfelelő módszerekkel ezek orvosolhatóak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;