Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Szeptember 20. 13:34, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Még pályázhatnak a kerékpárosbarát címre a munkaadók és önkormányzatok

Még pályázhatnak a kerékpárosbarát címre a munkaadók és önkormányzatok

Október 25-ig pályázhatnak a Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település címre a munkahelyek és a települések - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

Az ITM a közleményben kiemeli: a kerékpározás nagymértékben hozzájárul a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez, hatékony eszköze az egészségmegőrzésnek is. A kerékpárt fő közlekedési eszközként használók aránya Magyarországon 22 százalék, ez a holland és dán adat után a harmadik legmagasabb arány Európában.

A szaktárca folyamatosan javítja a kerékpározás infrastrukturális feltételeit a településeken belül és a települések között is. 2010 óta mintegy 1250 kilométer új kerékpáros útvonal fejlesztése történt meg az országban. 2014 és 2020 között összesen 200 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások hazai és uniós támogatásból.

A meglévő hálózat bővítésével belátható időn belül 6 ezer kilométer önálló kerékpáros létesítmény áll majd rendelkezésre Magyarországon. A teljes kerékpározható hálózat hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert - ismertetik a közleményben.

A minisztérium a pályázatok meghirdetésével törekszik arra, hogy a követendő példákat, bevált megoldásokat felkutassa, tapasztalataikat feldolgozza és mintaként átadja, a rendszerszerű fejlesztéseket jutalmazza.

A munkahelyek négy (multinacionális, nagyvállalat, kis- és közepes vállalkozás, közintézmény), míg a települések három (megyei jogú város vagy fővárosi kerület, város, nagyközség vagy község) kategóriában pályázhatnak. A jelentkezéshez szükséges pályázati adatlap és információs háttéranyag a http://www.kti.hu/regisztracio/ oldalon tölthető ki.

A pályázatok elbírálása során kiemelt szempont a kerékpáros stratégia megléte, a kerékpáros infrastruktúra és szolgáltatások minősége, karbantartása, a szemléletformálás, a kerékpározás népszerűsítése, promóciója, és a kerékpárhasználat terén elért eredmények.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt