Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2023. Május 16. 13:20, kedd | Külföld
Forrás: mti

Meghalt a Donyec-medencében megsebesült cseh orvos

Meghalt a Donyec-medencében megsebesült cseh orvos

Meghalt hétfőn a prágai Katonai Kórházban az a cseh orvos, aki márciusban súlyos sérülést szenvedett Ukrajnában - közölte a Phoenix Projekt képviselője kedden Prágában a Facebook közösségi hálózaton.

"Taylor, hős barátunk, aki számos sebesültet mentett meg személyesen a keleti fronton, és több ezer katonát és civilt avatott be a katonai orvostudomány titkaiba, május 15-én, több hetes küzdelem után, belehalt súlyos sérüléseibe" - olvasható a Phoenix közleményében.

A Phoenix Projekt létrehozását szóvivője szerint Taylor kezdeményezte, s fő célja az ukrán katonákat bevezetni a katonai orvostudomány rejtelmeibe. A többségében cseh orvosokból és mentőkből álló csapat eddig mintegy 5000 ukrán katonát képezett ki orvosi elsősegélynyújtásra. Másfelől a cseh orvosok és mentők konkrét segítséget nyújtanak a háborúban megsebesült ukránoknak is.

A prágai külügyminisztérium korábbi közlései szerint Ukrajnában az oroszok elleni harcokban eddig két cseh állampolgár vesztette életét, az egyi tavaly júniusban, a másik idén márciusban.

Az ukránok oldalán jelenleg több mint száz cseh állampolgár harcol az oroszok ellen. Bár a cseh alkotmány tiltja az idegen országok hadseregéhez való csatlakozást, Milos Zeman korábbi cseh államfő bejelentette, hogy minden cseh állampolgár, aki Ukrajnába megy harcolni, elnöki kegyelemben részesül, s nem kell büntetéstől tartania. A jelenlegi cseh elnök, Petr Pavel nem változtatta meg elődje döntését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik