Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 26. 09:53, péntek | Belföld
Forrás: mti/fotó: mti

Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet

Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet

Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Idén lehet nagy karácsony, de csak akkor, ha a harmadik oltást felvevők száma megnő - jelentette ki, hozzátéve: a legtöbben a harmadik dózist veszik most fel, a legkisebb az első vakcináért jelentkezők aránya.

A zárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás - tette hozzá, hangsúlyozva: arra is szükség van, hogy az emberek betartsák a korábban elrendelt védelmi intézkedéseket. Mindenkit arra kért, hogy vegye fel a harmadik oltást, mondván, aki ezt megtette, "annak megmentettük az életét".

Nagyságrendekkel nagyobb a nyugatinál a magyar egészségügyi kapacitás

Nagyságrendekkel nagyobbak a nyugat-európaiaknál a Magyarországon járvány idején bevethető egészségügyi kapacitások - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A járvány egy nagy tanulság; ezeket a kapacitásokat minimum vésztartalékként a jövőben is életben kell tartanunk - tette hozzá a kormányfő.

Közölte, a helyzet kezeléséhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, ágy, lélegeztetőgép, vakcina, orvosság van, minden az emberfeletti és kitartó munkát végző orvosok és ápolók hősiességén múlik. A védekezéshez rendelkezésre áll elég ember, de vezényelni kell őket. Ki nem nyitott járványkórház is van - fűzte hozzá.

Orbán Viktor megemlítette, hogy az ágazatban az utóbbi évek során jelentős béremeléseket hajtott végre a kormányzat. Ez "így sem elég, sokról meg végképp ne beszéljünk", de ezek a komoly lépések jelzik az egészségügyben dolgozóknak, hogy "az ország velük van" - mondta.

Minden korábbinál nagyobb illegális migrációs nyomásra kell felkészülnünk

A miniszterelnök közlése szerint minden korábbinál nagyobb illegális migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban Magyarország déli határán.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egyszerre nő a nyomás az olasz-spanyol, a keleti és a balkáni útvonalon; Afganisztánt napi 30-35 ezer ember hagyja el, ők pedig legnagyobb valószínűséggel Magyarországon keresztül akarnak majd menni.

Hangsúlyozta: az Európai Unió migrációval kapcsolatos szabályait békeidőben írták, "de ma nem békeidő van", így ezek a rendelkezések elavultak, hiszen a régi szabályok már nem segítik az életünket, hanem "bajt hoznak a nyakunkra".

Orbán Viktor megemlítette: miközben az új berlini kormányprogramban "Németországot bevándorlóországnak nevezik", Magyarország nem akar azzá válni. A két pozíció pedig összeegyeztethetetlen, ráadásul várhatóan egyik fél sem fog engedni az álláspontjából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.