Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Május 27. 00:22, péntek | Helyi
Forrás: www.antsz.hu

Megkezdődött az agyhártyagyulladás elleni védőoltási kampány szervezése Vas megyében

Megkezdődött az agyhártyagyulladás elleni védőoltási kampány  szervezése Vas megyében

14 ezer középiskolás kaphatta/kaphatja meg a vakcinát – cél a megelőzés

A járványos agyhártyagyulladást a meningococcus nevű baktérium okozza, melynek az ABCbetűivel jelölt csoportjai ismertek. A betegség az agyburok gennyes gyulladásával járósúlyos, életet veszélyeztető betegség, melynek jellegzetes őszi, téli, tavaszi szezonalitása van,október és március között fordul elő a legtöbb megbetegedés.
A járványos agyhártyagyulladás Magyarországon nem tartozik a gyakori fertőzőbetegségek közé, az utóbbi évtizedben évente átlagosan 40 körüli megbetegedéstdiagnosztizáltak és jelentettek. A betegség a csecsemők és a kisdedek körében volt aleggyakoribb. Az esetek többségéért (80%) a kórokozó B szerocsoportja volt a felelős.
Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a 2010/2011. évi szezonban a betegségjárványügyi helyzetében változás következett be az előző évekhez viszonyítva. Míg a 2004-2009. években a július-április közötti tíz hónapban átlagosan 31 esetet regisztráltak, addig2010 júliusa és 2011 áprilisa között 67 megbetegedésről érkezett jelentés, tehát
megduplázódott a megbetegedések száma. Változást jelent az is, hogy a megbetegedések58%-át a C típusú N.meningitidis okozta, és csupán 42%-ot tett ki a B típus által előidézettmegbetegedések aránya. 2010. július 1. óta kilenc megbetegedés végződött halállal, közülükhatot a C, kettőt a B típusú kórokozó okozott, egy esetben a kórokozó szerocsoportja nemismert.
A betegség szokásos szezonális időszaka a végéhez közeledik, míg márciusban országosan 15megbetegedést jelentettek, addig áprilisban már csak három, május első tíz napjában egymegbetegedést regisztráltak. A 2010. július 1 óta a 100.000 lakosra számított megbetegedésiszám Vas megyében volt a legmagasabb, ez 8 megbetegedést jelent. A Vas megyei nyolceset mindegyikét a C csoportba tartozó baktérium okozta, amely védőoltássalmegelőzhető.
Mivel márciusban Vas megye más területein is újabb megbetegedések fordultak elő aközépfokú oktatási intézményben tanuló diákok között, ezért az a döntés született, hogy a kampányoltást Vas megye minden középiskolására ki kell terjeszteni.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal sürgősségi közbeszerzési eljárás keretében 14.000 adagoltóanyagot szerzett be a Vas megyében élő 14-18 éves korosztály védőoltására. Aszerződéskötésre 2011. május 6-án került sor. A gyártó cég és a gyógyszerengedélyezőhatóság, valamint az ÁNTSZ szoros együttműködésének köszönhetően az oltóanyag már azországbanvan és már megkezdődött a Vas megyei középiskolások védőoltásánakmegszervezése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.