Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 30. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Megszüntették Hitler szüleinek a sírját

Megszüntették Hitler szüleinek a sírját

Az ausztriai leondingi temetőben megszüntették Adolf Hitler szüleinek a sírhelyét – adta hírül csütörtökön a felső-ausztriai Life rádió.

A hírt megerősítette az APA osztrák hírügynökségnek Kurt Pittertschatscher helyi plébános, aki elmondta, hogy eltávolították a sírkövet, a sírhelyet pedig felszabadították további használatra. Exhumálásra nem került sor.

A Hitler család egyik névtelenséget kérő távoli rokona nyilatkozata szerint „egyre nehezebb a sír gondozása. Ezenkívül arra is gondolok, hogy őseim sírjával visszaélve rokonszenvtüntetéseket tartanak ott. Mindent megfontolva, úgy döntöttem, hogy lemondok a sírhelyhasználati jogokról” – olvasható a rokon közleményében.

Sok helyi lakos, továbbá az osztrák fasizmus elleni hálózat és a Mauthauseni Bizottság nehezményezte, hogy a Hitler szülők sírhelye szélsőjobboldali csoportok egyfajta zarándokhelyévé vált. A temető gondnoksága ügyel majd, hogy nehogy egy másik zarándokhely alakuljon ki.

A dpa német hírügynökség beszámolójában emlékeztetett arra, hogy 2011 júliusában Hitler helyettesének, Rudolf Hessnek a sírját – 24 évvel a halála után – szüntették meg a bajorországi Wunsiedelben, ahol neonácik rendszeresen megemlékezést tartottak.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.