Városlista
2019. október 21, hétfő - Orsolya

Hírek

2019. Május 07. 16:08, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megtagadhatják a többnejűektől a német állampolgárság felvételének lehetőségét

Megtagadhatják a többnejűektől a német állampolgárság felvételének lehetőségét

Megtagadhatják a többnejűektől Németországban az állampolgárság felvételének lehetőségét a szövetségi belügyminisztérium egy hétfőn kiszivárogtatott tervezete szerint.

A Horst Seehofer vezette tárca tervei szerint az állampolgárságról szóló jogszabályok következő, őszi reformjának részeként törvényben rögzítik, hogy többnejű személy nem kaphat német állampolgárságot.

A tárca ezzel eleget tesz a belügyminiszteri konferencia - a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány egyeztető fóruma - egy határozatának, miszerint a szövetségi kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy az állampolgárság megszerzésének feltételei között szerepeljen a beilleszkedés a német társadalomba, amihez a közösséggel való azonosulás mellett a poligámia elutasítása is hozzátartozik.

Horst Seehofer - a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa - eredetileg úgy tervezte, hogy az új előírást a kormány által áprilisban elfogadott és a törvényhozás (Bundestag) elé terjesztett reformmal vezetik be, de ez a törekvés a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) tartozó igazságügyi minisztérium fenntartásai miatt elbukott.

Azt a javaslatot sem sikerült elfogadtatni az SPD-vel, hogy az eddigi öt év helyett tíz évre meg lehet tagadni a német állampolgárság megszerzésének lehetőségét mindazoktól, akik hamis személyazonossággal próbálnak német útlevélhez jutni.

A koalíciós partnerek abban egyetértettek, hogy meg kell vonni a német állampolgárságot a terrorista szervezethez csatlakozó személyektől, ha a német mellett más állampolgársággal is rendelkeznek. Így ez az előírás szerepel a Bundestaghoz benyújtott javaslatban, a poligámiával és az állampolgárságot a valódi személyazonosságuk eltitkolásával megszerezni igyekvő személyekkel kapcsolatos előírás pedig nem szerepel.

Minderről a Welt am Sonntag című vasárnapi lap írt. Beszámolója szerint az igazságügyi minisztériumban közölték, hogy a javaslatokat egyelőre nem elemezték szakmai szempontból, mert a koalíciós szerződésben előirányzott intézkedések végrehajtása élvez elsőbbséget.

A Welt am Sonntag beszámolója után egy nappal kiszivárogtatott új elképzelés szerint a belügyminisztérium újabb kísérletet tesz a vitatott kérdések rendezésére, így ősszel újabb reform következhet.

Az új előírásnak jelképes szerepe lehet, mert Németországban jelenleg is tilos, és a büntető törvénykönyv alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a többnejűség.

Azonban ha a poligámia elutasítását nem sikerül az állampolgárságról szóló szabályok között is rögzíteni, tovább erősödhetnek a "nagyon szélsőjobboldali" pártok, ezt pedig mindenképpen megakadályozza a CSU és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetsége - nyilatkozott Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke.

A CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt részéről élesen bírálták a kormányt, álláspontjuk szerint a belügyminisztériumban szorgalmazott intézkedések elmaradása azt jelenti, hogy a berlini vezetés engedélyezi a poligámiát és állampolgárságot ad tisztázatlan személyazonosságú embereknek. Ezzel "a CDU/CSU és az SPD tervszerűen szétzilálja és lerombolja hazánk értékeit és identitását" - vélekedett Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának helyettes vezetője egy Twitter-bejegyzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 21. 10:59, hétfő | Külföld

A bihácsi polgármester megvonja a támogatást az illegális bevándorlóktól

A boszniai Bihács polgármestere bejelentette, minden támogatást megvonnak a város melletti illegális táborban élő bevándorlóktól, Suhret Fazlic a válságintézkedések között említette,

2019. Október 21. 07:14, hétfő | Külföld

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

Elégedetlen a lakosság többsége Németországban a kormány munkájával - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés, amely abból az alkalomból készült, hogy hivatali ideje feléhez érkezett Angela Merkel negyedik kormánya.

2019. Október 21. 07:09, hétfő | Külföld

Kedden tartják Naruhito császár koronázási ceremóniáját Japánban

Október 22-en tartják az új japán császár, Naruhito koronázási ceremóniáját, aki az 1989 és 2019 között uralkodó Akihito császár legidősebb fia

2019. Október 21. 05:00, hétfő | Külföld

Őrizetbe vették a szibériai aranybánya vezetőit, ahol a végzetes gátszakadás történt

Halált okozó gondatlanság címén őrizetbe vették az orosz hatóságok annak a Krasznojarszki területen működő aranybányának a vezérigazgatóját, valamint két vezető munkatársát,