Városlista
2019. július 19, péntek - Emília

Hírek

2019. Május 07. 16:08, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megtagadhatják a többnejűektől a német állampolgárság felvételének lehetőségét

Megtagadhatják a többnejűektől a német állampolgárság felvételének lehetőségét

Megtagadhatják a többnejűektől Németországban az állampolgárság felvételének lehetőségét a szövetségi belügyminisztérium egy hétfőn kiszivárogtatott tervezete szerint.

A Horst Seehofer vezette tárca tervei szerint az állampolgárságról szóló jogszabályok következő, őszi reformjának részeként törvényben rögzítik, hogy többnejű személy nem kaphat német állampolgárságot.

A tárca ezzel eleget tesz a belügyminiszteri konferencia - a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány egyeztető fóruma - egy határozatának, miszerint a szövetségi kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy az állampolgárság megszerzésének feltételei között szerepeljen a beilleszkedés a német társadalomba, amihez a közösséggel való azonosulás mellett a poligámia elutasítása is hozzátartozik.

Horst Seehofer - a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa - eredetileg úgy tervezte, hogy az új előírást a kormány által áprilisban elfogadott és a törvényhozás (Bundestag) elé terjesztett reformmal vezetik be, de ez a törekvés a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) tartozó igazságügyi minisztérium fenntartásai miatt elbukott.

Azt a javaslatot sem sikerült elfogadtatni az SPD-vel, hogy az eddigi öt év helyett tíz évre meg lehet tagadni a német állampolgárság megszerzésének lehetőségét mindazoktól, akik hamis személyazonossággal próbálnak német útlevélhez jutni.

A koalíciós partnerek abban egyetértettek, hogy meg kell vonni a német állampolgárságot a terrorista szervezethez csatlakozó személyektől, ha a német mellett más állampolgársággal is rendelkeznek. Így ez az előírás szerepel a Bundestaghoz benyújtott javaslatban, a poligámiával és az állampolgárságot a valódi személyazonosságuk eltitkolásával megszerezni igyekvő személyekkel kapcsolatos előírás pedig nem szerepel.

Minderről a Welt am Sonntag című vasárnapi lap írt. Beszámolója szerint az igazságügyi minisztériumban közölték, hogy a javaslatokat egyelőre nem elemezték szakmai szempontból, mert a koalíciós szerződésben előirányzott intézkedések végrehajtása élvez elsőbbséget.

A Welt am Sonntag beszámolója után egy nappal kiszivárogtatott új elképzelés szerint a belügyminisztérium újabb kísérletet tesz a vitatott kérdések rendezésére, így ősszel újabb reform következhet.

Az új előírásnak jelképes szerepe lehet, mert Németországban jelenleg is tilos, és a büntető törvénykönyv alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a többnejűség.

Azonban ha a poligámia elutasítását nem sikerül az állampolgárságról szóló szabályok között is rögzíteni, tovább erősödhetnek a "nagyon szélsőjobboldali" pártok, ezt pedig mindenképpen megakadályozza a CSU és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetsége - nyilatkozott Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke.

A CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt részéről élesen bírálták a kormányt, álláspontjuk szerint a belügyminisztériumban szorgalmazott intézkedések elmaradása azt jelenti, hogy a berlini vezetés engedélyezi a poligámiát és állampolgárságot ad tisztázatlan személyazonosságú embereknek. Ezzel "a CDU/CSU és az SPD tervszerűen szétzilálja és lerombolja hazánk értékeit és identitását" - vélekedett Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának helyettes vezetője egy Twitter-bejegyzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 19. 15:01, péntek | Külföld

Nagy erejű robbanás történt egy gázüzemben Kínában

Nagy erejű robbanás történt a Kína középső részén fekvő Honan tartomány egyik gázüzemében pénteken, többen megsérültek - jelentette a Beijing News hírportál a helyi kormányzat tájékoztatására hivatkozva.

2019. Július 19. 13:01, péntek | Külföld

Valószínűleg visszatér eredeti szerepéhez az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének keddi nyilatkozata szerint a bizottság valószínűleg visszatér eredeti szerepéhez és ismét független testületként közvetít majd az uniós tagállamok között

2019. Július 19. 07:26, péntek | Külföld

Von der Leyen megértést szorgalmaz a kelet-közép-európai országok iránt

Megértést szorgalmazott Közép- és Kelet-Európa országaival szemben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke a Süddeutsche Zeitung című müncheni, liberális lapnak csütörtökön adott exkluzív interjújában.

2019. Július 19. 05:00, péntek | Külföld

Eddig több mint 900 ezer EU-állampolgár kért tartós brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint eddig több mint 900 ezer külföldi EU-állampolgár - köztük csaknem 28 ezer magyar - folyamodott letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.