Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Május 15. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mennyire egészséges a gluténmentes diéta?

Mennyire egészséges a gluténmentes diéta?

A gluténmentes diéta egyre nagyobb divat lett manapság. A termékek száma végtelen, egyre több cimkén olvasható a 'gluténmentes' felirat. De vajon a teljes kiőrlésű terméket valóban érdemes gluténmentesre cserélni? Melyik az egészségesebb? Erre próbált választ adni a FoxNews cikke.

Tagadhatatlan, hogy a lakosság mintegy 1 százalékának, akik lisztérzékenységben szenvednek, nincs más lehetőségük, kerülniük kell a gluténtartalmú ételeket. Azok számára, akik nem szenvednek a betegségben, viszont a kérdés megválaszolása jóval komplikáltabb.

Az igazság az, hogy a gluténmentes termékek nem feltétlenül egészségesebbek, mint a fehérjét tartalmazó társaik. A glutént sokszor valamilyen összetevővel, például kukoricával helyettesítik, ami szintén kiválthat bélgyulladást vagy más allergiás reakciókat. Emellett sokszor olyan összetevők találhatók az ilyen termékekben a glutén pótlására, amelyek még több kalóriát, cukrot tartalmaznak. Ilyenek a már említett kukorica, a burgonya, a rizs, a cirok, amelyek igaz, hogy kevesebb fehérjét, de annál több szénhidrátot tartalmaznak.

Emiatt elképzelhető, hogy a gluténmentes diétát követően még akár több súlyt is szed fel, mint előtte. Ehelyett válassza a teljes kiőrlésű termékeket, kerülje a növényvédő szereket, az antibiotikumokat tartalmazó ételeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.