Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Január 25. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Merénylet előkészítése miatt elítéltek egy iszlamistát Németországban

Merénylet előkészítése miatt elítéltek egy iszlamistát Németországban

Robbantásos merénylet előkészítése miatt öt év négy hónap szabadságvesztésre ítéltek pénteken Berlinben egy orosz állampolgárságú szélsőséges iszlamistát.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Magomed-Ali C. néven azonosított férfi egy berlini bevásárlóközpontban akart pokolgépes támadást végrehajtani. A bűncselekményt 2015-ben kezdte előkészíteni egy Franciaországban elfogott társával. Egy ideig együttműködtek Anis Amrival is, a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás elkövetőjével, aki 2016 decemberében kamionnal a tömegbe hajtott egy berlini karácsonyi vásáron.

A dagesztáni származású orosz állampolgár 2011-ben érkezett Németországba menedékkérőként. Már előtte egy szélsőséges iszlamista ideológia híve volt, és elvei érvényesítésének jogos eszközének tartotta a fegyveres erőszakot. Berlinben bekerült egy időközben betiltott radikális iszlamista mecset közösségébe, és elhatározta, hogy Szíriába utazik és csatlakozik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez. Tervéről tudomást szerzett a berlini tartományi bűnügyi hivatal, és megtiltotta, hogy elhagyja az országot.

A közveszélyes iszlamisták között számon tartott férfi ezután döntött úgy, hogy merényletet hajt végre Németországban. Tervéhez megnyerte Clément B.-t, akit egy belgiumi útján ismert meg még 2013-ban. Anis Amrival 2016 októberében működtek együtt. Az előkészületeket megzavarta egy rendőri művelet, amelynek hatására a három iszlamista felhagyott a közös tevékenységgel. Elhatározták, hogy szétválnak. Magomed-Ali C. Berlinben maradt, Clément B. Franciaországba távozott, hogy ott hajtson végre terrortámadást. Ezt az akciót a terv szerint egyeztették volna Anis Amrival.

Azonban Anis Amri végül Magomed-Ali C. és fanciaországi társuk tudta nélkül hajtott bele a berlini Breitscheid tér karácsonyi vásárán szórakozó tömegbe egy elrabolt kamionnal 2016. december 19-én.

Magomed-Ali C-t 2017-ben vették őrizetbe Berlinben, miután a franciaországi Marseille-benelfogták Clément B-t, akinek lakásában három kilogramm TATP típusú robbanóanyagot és lőfegyvereket találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.