Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 28. 11:23, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Mesterházy-interjú a WSJ-ben: "a jogállam helyreállítása a legfontosabb"

Mesterházy-interjú a WSJ-ben:

"A jogállam helyreállítása a legfontosabb" - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap európai kiadásának hétfői számában megjelent nyilatkozatában. A szocialista pártvezető az interjúban kijelentette: csaknem száz százalékos esélyt lát arra, hogy pártja szövetséget fog kötni a választásokra a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014-gyel, amely - mint a lap írta - párttá szerveződik.

A WSJ azzal a gondolattal vezette fel az interjút, hogy "Magyarország széttöredezett liberális ellenzéke közeledik a szövetségkötéshez, amely azt célozza, hogy legyőzze Orbán Viktor konzervatív miniszterelnököt, visszaforgassa az ő populista kormánya által végrehajtott ellentmondásos alkotmányos változtatásokat, valamint olyan politikát valósítson meg, amely barátságosabb a külföldi befektetők irányában".
Ezekben a pontokban nincsenek nézeteltérések - idézte a lap Mesterházyt, akit úgy jellemzett, hogy "a szocialistáknak, a legnagyobb ellenzéki pártnak a vezetője, aki azon dolgozik, hogy koalíciót hozzon létre kisebb csoportokkal Orbán legyőzése érdekében a jövő évi választásokon, valamint hogy nemzetközi támogatást szerezzen ügyének".
Az amerikai lap az igazságszolgáltatás rendszerének és a média szabályozásának a megváltoztatását emelte ki nevesítve azon magyar kormányzati lépések közül, amelyek - a cikk megfogalmazása szerint - "éles bírálatot váltottak ki az Európai Unió tisztségviselőiből, valamint globális emberi jogi csoportokból a fékek és ellensúlyok aláásása miatt". "A miniszterelnök és támogatói megvédték ezeket az intézkedéseket, azt állítva, hogy azok a nemzeti érdekek védelmét szolgálják, és nem csökkentették a demokráciát Magyarországon" írta a WSJ.
Mesterházy Attila, azon túl, hogy a jogállam helyreállítását nevezte a leendő új kormány legfontosabb feladatának, kifejtette: a szocialisták vissza akarják terelni az országot a recesszióból "a fenntartható fejlődés útjára". A jogállamisággal kapcsolatos teendők közül a szocialista pártvezető kiemelte a törvényhozói, végrehajtói és igazságszolgáltatási hatalmi ág szétválasztásának világossá tételét, az Alkotmánybíróságtól elvont jogkörök visszaadását, a jegybank függetlenségének biztosítását, a sajtószabadság kiterjesztését, valamint az ország költségvetését ellenőrző intézmény megerősítését.
Az elmúlt héten Washingtonban és New Yorkban lebonyolított találkozóin Mesterházy ígéretet tett arra, hogy a szocialisták gyorsan és határozottan fognak cselekedni a magyar gazdaságba vetett nemzetközi bizalom helyreállítása érdekében - írta a The Wall Street Journal Europe.
A lap elemzők véleményére hivatkozva azt írta, hogy az ellenzék választási sikere szempontjából lényeges a Mesterházy és Bajnai közötti együttműködés.
"Az Együtt 2014 a kiábrándult Fidesz-szavazóknak ésszerűbb centrista alternatívát fog nyújtani a status quóval szemben. Ezt a szocialisták egymagukban nem tudják nyújtani" - idézte a WSJ Mujtaba Rahmant, az Eurasia Group New York-i elemzőjét.
Mesterházy gazdaságpolitikai elképzeléseit ismertetve az amerikai lap kitért arra, hogy a szocialisták csökkenteni akarják a bankokat sújtó adókat a hitelezés újraindítása érdekében, valamint kiegyenlített esélyeket akarnak teremteni a gazdaság nemzetközi és hazai szereplői számára.
"A külföldi tulajdonú vállalatok elleni háborút be kell fejezni. Az embereket nem érdekli, hogy ki a vállalat tulajdonosa. Munkahelyet és tisztességes fizetést akarnak" - idézte a lap az MSZP elnökét. Mesterházy szerint Magyarországnak ahelyett, hogy újabb pénzügyi mentőhálót kér a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az EU-tól, más módokat kell találnia arra, hogy biztosítsa a nemzetközi befektetőket az ország stabilitásáról és a kormánypolitika kiszámíthatóságáról.
Mesterházy az interjúban lehetőségként felvetette, hogy Magyarország 2015. január 1-jétől beléphetne az európai ERM-2 valutaátváltási mechanizmust alkalmazó országcsoportba. Ez az euróövezethez való csatlakozás előfeltétele. Az ERM-2 mechanizmus alkalmazásával Magyarország kötelezettséget vállalna szigorú célszámok betartására a költségvetési hiány, az államadósság, az infláció és a forintárfolyam terén. Az MSZP elnöke szerint az ország a kiszámíthatóság és a hitelesség tekintetében többet nyerhet, mint amennyit veszítene az ERM-2-höz való csatlakozással. Ezen túlmenően pedig - tette hozzá Mesterházy a WSJ-nek adott nyilatkozatában - magához az euróövezethez való csatlakozás külön politikai döntést igényelne.
"Ha teljesítenénk is a kritériumokat, rugalmasak lehetnénk az eurózónába való belépést illetően. Az a kérdés, hogy akkorra milyen állapotban lesz az eurózóna" - mondta.
http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323375204578267472316366806.html?KEYWORDS=Hungary

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.