Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2011. December 23. 19:49, péntek | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Mi lesz a Kemenesaljai Egyesített Kórházzal?

Mi lesz a Kemenesaljai Egyesített Kórházzal?

A celldömölki képviselő-testület rendkívüli ülésen fogadta el azt az együttműködési szándéknyilatkozatot, amely igyekszik elébe menni az egészségügyi intézményrendszerben várható változásoknak: a celli kórház is állami kézbe k

Bár a tulajdonosváltással a Kemenesaljai Egyesített Kórház (KEK) működésében is nagy horderejű változások várhatók, az érintett felek az együttműködés sikerességében bízva igyekeznek elébe menni ezeknek a változásoknak: a kórház zökkenőmentes további működése érdekében.

Mindemellett dr. Farkas Péter, a KEK igazgatója hangsúlyozta: a celldömölki önkormányzat, a Kemenesaljai Egyesített Kórház, a szombathelyi Markusovszky kórház és a Vas megyei közgyűlés (a kórházi osztályként működő intaházi kastély jelenlegi tulajdonosa) vezetői által megfogalmazott együttműködési szándéknyilatkozat - amelynek aláírására a rendkívüli ülésen adtak felhatalmazást a képviselők - valóban csak a szándékokat tartalmazza, a megvalósulásukért ebben a pillanatban a megállapodást kötő felek nem vállalhatnak garanciát. Ezzel együtt dr. Farkas Péter úgy látja, hogy a sodródás helyett érdemes értelmes alternatívákat felvázolni. Így arra is van esély, hogy minden szakma itt maradhat, esetleg majd erősödhet is.

A KEK jelenlegi struktúrájában 2007. áprilisától működik, 50 aktív ággyal, mátrix-rendszerben: belgyógyászat (20 ágy), sebészet (15 ágy), szülészet-nőgyógyászat (15 ágy). A krónikus ellátásra 40 ágy jut, a pszichiátriai rehabilitációs osztály 70 ággyal működik.

Az egészségügyi intézményrendszer struktúra-váltását előkészítő, kifejezetten erre a célra létrehozott szervezet (GYEMSZI) koncepciója szerint a kórházban a belgyógyászatot tekintve megszűnik az aktív finanszírozás (a szívinfarktusos, agyvérzéses betegeket eddig is Szombathelyen látták el), a sebészet tekintetében ugyancsak az aktív osztály megszüntetését javasolják - bár a Markusovszky kórházzal való együttműködés esetén a GYEMSZI hajlamos a kompromisszumra. (Pályázati lehetőségek igénybe vételével új rendelő is épülhetne a kórház területén.) Az aktív szülészeti ellátásnak mindenképpen maradnia kell. (Kérdés az ágyak száma.)

Fehér László polgármester mintegy összegzésképpen szögezte le, hogy a Markusovszky kórházzal való integráció elkerülhetetlen: különben nem maradna aktív ellátás Cellben.

Az aktív ágyszám csökkenésével esetkocsira, sürgősségi ügyeletre mindenképpen szükség lesz a városban.

A rendkívüli képviselő-testületi ülésen fölmerült, hogy mi lesz az Intaházán élő huszonkét szociális gondozott sorsa. Dr. Farkas Péter kórházigazgató válasza úgy szól, hogy úgy döntöttünk: ha a kapacitást el is veszik, embert nem adunk vele - ezeknek az embereknek ott van az otthonuk. És persze ehhez is rögtön hozzá kell tenni: a döntés elvi - mondhatni a jószándék által vezérelt -, hogy valójában mi fog történni, ebben a pillanatban senki nem tudja. Mindenesetre 2012 májusáig több mint tíz a celliéhez hasonló kaliberű kórház sorsa dől el: a költségtakarékosság és a szerkezetváltás jegyében - hatástanulmányok nélkül. (Brecht azt mondja, hogy iszonyúan nagy a kísértés a jóra. Neki lehet hinni.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt