Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 01. 13:36, szombat | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Mikó-ügy - Az Igazság Napja Sepsiszentgyörgyön - Megkezdődött a demonstráció

Mikó-ügy - Az Igazság Napja Sepsiszentgyörgyön - Megkezdődött a demonstráció

Megkezdődött Sepsiszentgyörgyön szombaton az erdélyi magyar történelmi egyházak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szervezett tüntetés.

Megkezdődött Sepsiszentgyörgyön szombaton az erdélyi magyar történelmi egyházak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szervezett tüntetés, amelyen a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása és a restitúciós bizottság tagjainak meghurcolása ellen tiltakoznak a résztvevők. A szervezők szerint az Igazság Napján csaknem harmincezer ember gyűlt össze a kollégium előtt zajló demonstráción.

A buzaui bíróság június 29-én, három-három év letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a román egyházi visszaszolgáltatási bizottság tagjait, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását megsemmisítette és negyedmillió eurónyi kártérítés befizetésére kötelezte az egyházat.
Az "Igazság Napja" elnevezésű demonstráción a tüntetők "Igazságot!" feliratú, magyar, román és angol nyelvű táblákat emelnek a magasba. "Igazságot, Markónak, Marosánnak, a Mikónak" - olvasható egyes táblákon, a restitúciós bizottság három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt tagjaira, Markó Attila államtitkárra, Marosán Tamásra egyházi jogtanácsosra, valamint a Székely Mikó Kollégiumra utalva.
A délelőtt folyamán mintegy száz autóbusz érkezett a városba. Az Erdély minden tájáról érkezett és a város templomainál összegyűlt sepsiszentgyörgyi tüntetők harangzúzás közepette vonultak az iskola épülete elé. A színpad előtt, az első sorokban, a négy erdélyi magyar történelmi egyház lelkészei állnak.
A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t hogy az Igazság Napján csaknem harmincezer ember gyűlt össze a Székely Mikó Kollégium előtt zajló tüntetésen.
A demonstráción az erdélyi magyarság egyházi és politikai vezetői mondanak beszédet. Az iskola épületére óriásplakátokat feszítettek ki. Az egyiken az Európa Tanács angol egy 1993-ban kiadott felhívása szerepel angol nyelven, amelyben - az ország tagfelvételekor - az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására és az anyanyelvű, felekezeti oktatás újraindítására szólítja fel Romániát. Két másik román nyelvű óriásplakát az egyháznak a Székely Mikó Kollégium épülete feletti tulajdonjogát igazolja: egy 1928-ban kiadott miniszteri bizonylat és az 1948-as államosítási jegyzőkönyv révén.
A nagygyűlésen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere köszöntötte házigazdaként a résztvevőket.
Rámutattak, hogy az erdélyi magyarok inkább lennének lojális, mint rebellis tagjai a román társadalomnak, de elvárják, hogy identitásukat, és tulajdonjogukat tiszteletben tartsák.
A tüntetés kiáltvány elfogadásával zárul, amelyben a résztvevők igazságot követelnek az elítélteknek és felszólítják Romániát, hogy ne akadályozza az államosított egyházi vagyon visszaszolgáltatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.