Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 18. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milyen hatása lehet a pénzügyi rezsicsökkentésnek? - szakértők válaszolnak

Milyen hatása lehet a pénzügyi rezsicsökkentésnek? - szakértők válaszolnak

A bankoknak a készpénzfelvételek után is ki kell fizetniük a tranzakciós illetéket, ami körülbelül 30-35 milliárd forintos terhet jelenhet a pénzintézeteknek. Ugyanakkor az embereknek 45 milliárd forintot visszaadó törvény célja az, hogy a legalacsonyabb keresetű embereken ne keressenek a bankok és ne kelljen hihetetlenül magas díjakat fizetniük fizetésük felvételéhez. Vélemények:

Rogán Antal , a Fidesz frakcióvezetője
„A pénzügyi rezsicsökkentés első lépése az ingyenes készpénzfelvétel, amelyre a jelentősen dráguló banki szolgáltatások miatt volt szükség. Ezek drasztikus emelkedése elsősorban a kiskeresetű családokat érinti hátrányosan, ezért nekik éri meg legjobban az ingyenes készpénzfelvétel. Az embereknek 45 milliárd forintot visszaadó törvény célja az, hogy a legalacsonyabb keresetű embereken ne keressenek a bankok és ne kelljen hihetetlenül magas díjakat fizetniük fizetésük felvételéhez. Világosan kimondjuk azt, hogy a készpénzfelvételre semmilyen díjat nem róhatnak rá a bankok, valamint hogy a készpénzfelvételre hivatkozva más díjakat, más területeken sem emelhetnek meg. Ezt szigorúan vizsgálni is fogjuk!”

Bencsik László, vezérigazgató-helyettes, OTP Bank Nyrt.
„A magyarországi bankszektorra az idén 360-370 milliárd forintos adóterhet róttak ki, miközben az ágazat tavalyi vesztesége több mint 200 milliárd forint volt. Korábban pedig arról volt szó, hogy az évente 140-150 milliárd forintos tételt jelentő bankadót az idén megfelezik, ehhez képest jövőre sem lesz érdemben alacsonyabb a szektorra eső közteher. A tranzakciós adóval kapcsolatban jövőre mintegy 170 milliárd forintot várnak a büdzsébe, és az ingyenes készpénzfelvétel is súlyos terhet jelent majd a bankok jövedelmezőségét tekintve. A pénzügyi rezsicsökkentéssel kötelezővé tett ingyenes készpénzfelvételek várhatóan mintegy 10 milliárd forintos bevételkiesést eredményeznek 2014-ben az OTP Banknál.”

Kuti Ákos, vezető elemző, Equilor Befektetési Zrt.
„A havi két darab ingyenes készpénzfelvétel lehetősége a Budapesti Értéktőzsdén az OTP és az FHB kurzusát viseli meg a leginkább. Az OTP esetében 8-10 milliárd forintos terhet várok jövőre, miközben a bank a 3. negyedéves beszámolójában jelezte, hogy ez 10 milliárd forintos tételt jelent majd 2014-ben. Az FHB vonatkozásában 200-300 millió forint között alakulhat a bevételkiesés mértéke jövőre, de a végösszeget mindkét irányban torzíthatja az ATM-használati szokások esetleges változása. A bankok a többletköltségeket valószínűleg igyekeznek majd áthárítani az ügyfelekre, vagyis a kiinduló állapothoz képest akár rosszabbul is járhatnak a számlatulajdonosok.”

Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője
„Az egyik tényező, hogy a bankoknak a készpénzfelvételek után is ki kell fizetniük a tranzakciós illetéket, ami körülbelül 30-35 milliárd forintos terhet jelenhet a pénzintézeteknek. A másik tényező az elmaradt haszon, ami abból ered, hogy korábban a bankoknak az ATM-ek üzemeltetése nyereséges tevékenység volt, ami nagyságrendileg 10-15 milliárd forint lehet. Az OTP-re lakosság piaci részesedéséből kiindulva a fenti veszteségek körülbelül 30 százaléka jut. Ezek vélhetően csak egy elméleti maximumot jelentenek, hiszen a bankok eddig is igen nagy sikerrel hárították át a terheket a lakosságra, így valószínűleg most is ez várható, drágább számlacsomagok és egyéb költségek emelésén keresztül.”

Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje
„Ezután a munkáltatók már joggal ragaszkodhatnak ahhoz, hogy a munkabér kifizetése bankszámlára történő átutalással történjék. Elvárható a munkavállalótól, hogy nyisson olyan bankszámlát, amely alapján az ingyenes készpénzfelvétel biztosított, és teremtse meg azt a feltételrendszert, hogy a munkabéréhez valóban ingyenesen hozzá is jusson. Ha a munkavállaló nem tudja ezt megteremteni, mert nem köti meg a számlavezető bankjával az ingyenes készpénzfelvételt biztosító megállapodást, vagy a bank a munkavállaló korábbi mulasztásai miatt nem biztosítja az ingyenességet, akkor – álláspontunk szerint – a munkavállaló a munkabér banki felvételének költségét a munkáltatótól nem követelheti.'

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során