Városlista
2019. július 19, péntek - Emília

Hírek

2019. Május 18. 08:24, szombat | Külföld
Forrás: mti

Minden korábbinál nagyobb az érdeklődés a választás iránt Németországban

Minden korábbinál nagyobb az érdeklődés a választás iránt Németországban

Minden korábbinál nagyobb az érdeklődés Németországban az európai parlamenti (EP-) választás iránt - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A ZDF német országos köztelevízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a választásra jogosultak 56 százalékát erősen vagy nagyon erősen érdekli az EP-választás. Ez minden eddiginél magasabb arány, és jelentősen meghaladja a legutóbbi, 2014-ben tartott EP-választás előtt mért 38 százalékos szintet, illetve a választáson regisztrált 48,1 százalékos részvételi arányt.

Hasonló adatokat mutatott ki a másik országos köztelevízió, az ARD megbízásából végzett felmérés is, a csütörtök este ismertetett eredmények szerint a németek 63 százalékát érdekli erősen vagy nagyon erősen az EP-választás.

Az ARD Deutschlandtrend elnevezésű kutatássorozatának új adatai alapján a németek legnagyobb része, 48 százaléka szerint a klímaváltozás a választói döntéseket leginkább meghatározó ügy. A második helyen a szociális biztonság, a harmadik helyen a béke biztosítása áll, a negyedik helyen pedig a bevándorlás témája.

A ZDF Politbarometer elnevezésű kutatássorozatának új felmérésében a többi között azt is kimutatták, hogy a németek 78 százaléka szerint nagy vagy nagyon nagy gondokat okoz majd az Európai Unióban a jobboldali és a baloldali populistaként jellemzett pártok várható megerősödése az EP-választáson.

Az ARD és a ZDF felmérése alapján Németországban ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) gyűjtheti össze a legtöbb szavazatot. Ha most vasárnap lenne az EP-választás, a CDU/CSU 28-30 százalékos eredménnyel végezne az első helyen, jelentősen gyengülve a 2014-es választáson elért 35,3 százalékhoz képest.A koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) még nagyobb mértékben gyengülne, a szavazatok 17 százalékára számíthat, szemben az öt évvel ezelőtt elért 27,3 százalékkal.

Az ellenzéki Zöldek az ARD felmérése szerint 17 százalékos, a ZDF felmérése szerint 19 százalékos eredményre számíthat, ami csaknem a duplája a 2014-es 10,7 százaléknak.

A CDU/CSU-tól jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt mindkét felmérés szerint 12 százalékot érne el, ha most vasárnap lenne az EP-választás, ami több mint 5 százalékpontos előrelépés a 2014-es 7,1 százalékhoz képest.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 5-7 százalékát szerezheti meg, ami erősödés a 2014-ben elért 3,4 százalékhoz viszonyítva.

Az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) támogatottsága 7 százalékos, a 2014-es választáson szerzett 7,4 százalékhoz képest kismértékben csökkent.

A szövetségi alkotmánybíróság 2014-ben eltörölte a 3 százalékos bejutási küszöböt, így több kisebb, 1 százalék körüli támogatottságú párt is szerezhet képviselői helyet az EP-ben. Ezen pártok támogatottságát nem mérték külön.

Németországban május 26-án rendezik meg az EP-választást, amelynek révén a választók 96 képviselőt küldenek az uniós parlamentbe.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 19. 15:01, péntek | Külföld

Nagy erejű robbanás történt egy gázüzemben Kínában

Nagy erejű robbanás történt a Kína középső részén fekvő Honan tartomány egyik gázüzemében pénteken, többen megsérültek - jelentette a Beijing News hírportál a helyi kormányzat tájékoztatására hivatkozva.

2019. Július 19. 13:01, péntek | Külföld

Valószínűleg visszatér eredeti szerepéhez az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének keddi nyilatkozata szerint a bizottság valószínűleg visszatér eredeti szerepéhez és ismét független testületként közvetít majd az uniós tagállamok között

2019. Július 19. 07:26, péntek | Külföld

Von der Leyen megértést szorgalmaz a kelet-közép-európai országok iránt

Megértést szorgalmazott Közép- és Kelet-Európa országaival szemben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke a Süddeutsche Zeitung című müncheni, liberális lapnak csütörtökön adott exkluzív interjújában.

2019. Július 19. 05:00, péntek | Külföld

Eddig több mint 900 ezer EU-állampolgár kért tartós brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint eddig több mint 900 ezer külföldi EU-állampolgár - köztük csaknem 28 ezer magyar - folyamodott letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.