Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 09. 09:05, kedd | Helyi
Forrás: Vas Népe online

Mindenütt miskakancsó Celldömölkön

Mindenütt miskakancsó Celldömölkön

Zentai Gábor tanár több száz miskakancsót számláló gyűjteményének szebbnél szebb darabjait most a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár galériáján vonultatja föl.

Kinek a kínai agyaghadsereg, kinek a miskakancsók: mint megannyi nagy hasú Döbrögi, csak éppen a kedves változatban. (Ők biztos nem próbálnák meg rászedni Fazekas Mihály Lúdas Matyiját.)

Zentai Gábor különleges gyűjteményéből -amelyben kicsik, nagyok, néhány centisek és méteresnél is magasabbak, különlegesek egyaránt megtalálhatók - a Sághegyi Szüreti Napok alkalmából nyílt kiállítás a KMKK-ban, Hegyi Gyula ''szőlőtőke-fantáziáinak'' társaságában.

A miskakancsó a néprajzi lexikon szerint olyan ólommázas cserépedény, amely bor tárolására szolgál, és feltétlenül ''emberfeje'' van. Méghozzá úgy, hogy a cserépfigura süvege adja ki az edény száját és a kiöntőjét. A hasas, öblös miskakancsónak kötelezően ''egyetlen függőleges füle van'', jellegzetes dísze a hasán levő domborműves kígyó és a szintén domborműves sujtássor. Ez az edényforma a közép-tiszai és az alföldi műhelyek specialitása volt, a legkorábbi ismert miskakancsó 1828-as, de a készítés helye még nincs feltüntetve rajta. 1833-ból azonban már létezik olyan kancsó, amelyen a dátum mellett a készítési hely is ott van: ''Készült Mező Csáth városában''. Mezőcsátot a néprajzkutatók ma is úgy tartják számon, mint a leghíresebb hajdani ''miskakancsó-központot'': itt készült anno a legtöbb speciális borosedény (úgy is, mint hungarikum), és ezek a legszebbek is.

Címkék: kiállítás, KMKK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: