Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Március 23. 10:24, péntek | Helyi
Forrás: Index

Mit szabad, és mit nem a lépcsőházban?

Mit szabad, és mit nem a lépcsőházban?

Miután a lépcsőházak tűzvédelméről sok cikk és félreértés jelent meg az utóbbi hetekben, a BM Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy tisztázó közleményt jelentetett meg. Ennek alapján összefoglaljuk, mit szabad és mit nem

A lépcsőházban virágot, babakocsit, biciklit tartani SZABAD,

de

ezekhez engedélyt kell kérni. Az OKSZ kikezdhetetlen logikájú magyarázata szerint a lépcsőházakat és a közlekedőket nem dolgok tárolására, hanem közlekedésre szánták. A közlekedők tűz esetén menekülési útvonalként szolgálnak. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kimondja, hogy a menekülési útvonalak szakértők által meghatározott minimális szélességét leszűkíteni nem lehet. Ha tűz üt ki, akkor a forró füsttel, esetleg mérges gázokkal teli lépcsőházban még a helyismerettel rendelkező emberek is nehezen tájékozódnak, hát még ha mindenféle dolgokban kell botladozniuk. Nem is beszélve arról, hogy így a tűzoltók sem tudnak menteni. TEHÁT A LÉNYEG: ha valaki a hatalmasra nőtt leandert, a koszos babakocsit vagy a sáros kerekű biciklijét ott tárolja, és még csak le sem szűkíti ezeket a bizonyos menekülési útvonalakat, AKKOR IS ENGEDÉLYT KELL KÉRNIE az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségtől (tűzvédelmi hatóság).


A lépcsőházban vagy a lakás előtti közlekedőben rácsos ajtót felszerelni SZABAD,

de

ha menekülési útvonalról van szó, ebben az esetben is engedélyt kell kérni a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságtól. Ennek a bizonyos rácsos ajtónak ilyenkor "kézzel (is) nyithatónak" kell lennie, ami egyébként önmagában megkérdőjelezi a rácsos ajtó értelmét. AZT JÓ, HA TUDJA: ha a rácsos ajtó lehetetlenné teszi a tűzvédelmi eszközök megközelítését, a hő- és füstelvezetés működését, vagy annak használatát gátolja, a tűzvédelmi hatóság a kérelmet elutasítja.

Függönyt és szélfogót a menekülési útvonalra felszerelni SZABAD,


de

- széthúzásukkor a kijárat nem szűkülhet;
- a függöny a padló síkját nem érheti el;
- a függöny belső széleit pedig eltérő színű csíkkal kell jelölni.

A lakások bejárati ajtaját ráccsal lezárni SZABAD,

de

fontos számolni azzal a ténnyel, hogy tűz esetén a rácsok bizony hátráltatják a beavatkozást, a mentést és a menekülést is.

A fentiek értelmében szekrényeket, zsákokat, bútorokat tárolni, raktározni a menekülő útvonalakon NEM SZABAD.

A tűzvédelmi előírások betartatásának NEM AZ A CÉLJA, HOGY SIVÁR KÖZÖS HASZNÁLATÚ KÖZLEKEDŐK JÖJJENEK LÉTRE, hanem az, hogy biztonságosan lehessen menekülni, ha elharapózik a vörös kakas. Számos szomorú – halálos áldozatokat követelő – esemény bizonyítja, hogy mennyire fontosak ezek a szabályok, hiszen általuk a megelőzésre helyezhető a hangsúly. A közelmúlt híradásaiból értesülhetünk olyan eseményekről, amelyeknél éppen egy rács, vagy a bejárati ajtó elé elhelyezett éghető anyagok tették lehetetlenné, hogy a kigyulladt lakást elhagyják a benne lévők. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben ugyanis csökken az esély a mentésre és a menekülésre, ami tragédiához vezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.