Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Szeptember 20. 08:04, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány

Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány

A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset

- mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, a járvány második hullámának a "természete" eltér az elsőtől, ezért másfajta védekezési stratégiát kell alkalmazni.

Hozzátette: a koronavírusos betegek átlagéletkora tavasszal magasabb volt, jelenleg a két hullám fertőzöttjeinek együttes átlagéletkora 41 év, az utolsó tíz napot tekintve viszont csak 35 év.

Rámutatott: bár a fertőzöttek többsége fiatal, tovább tudják adni a vírust azoknak, akik magas kockázati csoportba tartoznak. Továbbra is a legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília beszélt a hétfőtől bevezetendő szigorításokról is, így a maszkhasználat kiterjesztéséről, a szórakozó- és vendéglátóhelyek 23 órai zárásáról, illetve az októbertől, a köznevelési intézményekben bevezetendő kötelező testhőmérséklet-mérésről.

A maszkhasználat kapcsán kitért arra, hogy hétfőtől a sál vagy kendő már nem lesz elegendő az arc eltakarásához, csak textil- vagy orvosi maszkot lehet a jövőben hordani.

Mint mondta, ezek olyan rendelkezések, amelyek a mindennapi életvitelt nem gátolják, de biztonságosabbá teszik.

A szakember kitért arra, hogy október második felében lesz elérhető a szezonális influenza elleni védőoltás, immár mindenki számára térítésmentesen. Jelezte, a védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség.

Az országos tisztifőorvos kérdés kapcsán elmondta, naponta ellenőrzik a kórházakat, hogy rendelkezésre állnak-e a gyógyításhoz szükséges tárgyi és személyi feltételek.



Kidolgozott intézkedési terv van a koronavírusos betegek ellátására, a cél az, hogy őket olyan intézményekben lássák el, ahol ahhoz minden feltétel adott - tette hozzá.

Az ellátandó betegek számának emelkedésével folyamatosan lépnek be új kórházak az ellátásba - mondta.

Amennyiben egy intézmény eléri kapacitásának 80 százalékát, jelzi ezt a Nemzeti Népegészegészségi Központnak, amely újabb és újabb kórházakat jelöl ki az ellátásra.

Jelenleg a kapacitásokat nem merítettük ki - közölte.
A kötelező házi karantén 14 napról 10 napra csökkentésével kapcsolatban Müller Cecília elmondta: a nemzetközi tapasztalatokat vették figyelembe, hiszen a tíz nap alatt, az 5-6 napos lappangási időt is beleértve, kiderül a fertőzöttség. Európa számos országában már a 10 napos karantén az elvárt.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: a járvány második hullámában az egészségügyi dolgozók 5 százaléka fertőződött meg.

Ahhoz, hogy megszorító, erőteljes korlátozó intézkedéseket ne kelljen hozni, rendkívüli fegyelmezettségre van szükség mindenki részéről - emelte ki az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília a lélegeztetőgépek működtetéséhez szükséges technikai személyzetre vonatkozó kérdésre elmondta: a lélegeztetőgépek beüzemelését követően az azokat működtető személyzet - intenzív aneszteziológus orvos, szakasszisztens, nővérek és mindenki, aki a gép körül dolgozik - tájékoztatásban, oktatásban részesül. Ezt követően ők kezelik a lélegeztetőgépeket az utasítások szerint.

Hozzátette: amennyiben bármi probléma adódna a berendezésekkel, azokat tartalék gépekre cserélik.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: csak apróbb problémák esetén van szükség egy megbízással foglalkoztatott szervizre, egy technikusra, aki a kisebb hibát helyben is tudja javítani. A technikus folyamatos jelenléte felesleges, az elérhetősége a fontos, erre az egészségügyi szolgáltatók külön szerződéssel rendelkeznek - hangsúlyozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.