Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Július 03. 08:44, kedd | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Nagy Márta vezetésével cseperedik az új generáció

Nagy Márta vezetésével cseperedik az új generáció

Másodszor adott helyet a KMKK nyári bábos tábornak, ráadásul az idén jutalomként kapta Nagy Márta Tücsök bábcsoportja a táborozást. Jöttek leendő bábosok is.

Nagy a nyüzsgés a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár előterében. Nagy Márta a művelődési ház utcafrontján meggypiros színházi függönyt és pálcás bábokat applikál az üvegfalra; természetesen gyerekek közreműködésével. Hadd lássa mindenki, aki erre jár, hogy benn bábosok tevékenykednek. Az idei egyhetes tábort ajándékba kapta a Tücsök bábcsoport: a Diák-Szín-Tér-délutánon bemutatott és díjazott előadásáért, NKA-támogatással. A délutáni játékos szakmai foglalkozásokon túl van például kirándulás, strandolás is.

A negyedik osztályos Hajba Sári már kipróbált „tücsök”, most éppen pálcás bábot készít: a kutyust előbb ki kell színezni, óvatosan körbevágni, elejét-hátulját összeragasztani, ügyesen a két lap közé illesztve a hurkapálcát. A 3. osztályos Deutsch Nóra „családi hagyományt” követett, amikor elszegődött a csivitelő gyerekhad közepén mindig türelmes, mindig mosolygó, mindenre odafigyelő és gyakran, pontosan dicsérő Márta nénihez: bátyja, Deutsch Máté első osztályos korában kötelezte el magát a bábozással. Az idősebbek kesztyűs bábbal bíbelődnek: ötletesnél ötletesebb törpék, manók, lány- vagy fiúalakok kerülnek ki a kezük alól. Előbb maguk megcsinálják, aztán megtanulnak bánni vele: Nagy Márta finom csuklómozdulatokkal mutatja, mi mindenre kell odafigyelni, hogy tényleg életre keljen a kesztyűbáb. Pálcás báb, kesztyűs báb, sőt: van itt paravános árnyjáték is.

Az alkalmi társulás rögtön megmutatja, mire jutott a Tücsök-lakodalommal. Nagy Márta azért választotta az ismert dal dramatizálását, hogy a szünidőben ne terhelje a gyerekeket prózai szöveg megtanulásával. A táborban csak olyasmi történik, ami „a gyerekeknek jólesik”. Élvezettel vetik bele magukat a játékba: itt még a nap végén a rendrakás, a kellékek zsákba süllyesztése is annak számít. A húsz táborozó között vannak olyan gyerekek is, akik most döntik el, hogy szeptemberben csatlakoznake a bábcsoporthoz. Zolika édesanyja azt mondja, nehéz kitalálni, mi érdekli igazán a kisfiút, mindenesetre jó jel, hogy a bábos tábort maga választotta, és kedvvel látogatja a foglalkozásokat.

Vagyis az utánpótlással ezúttal sem lesz gond. Nagy Márta 32 éve vezeti a szakmailag is sikeres Tücsök bábcsoportot. Aki kisiskolásként beiratkozik, a 8. osztály befejezéséig marad. Sőt, akár vissza is térhet, hiszen van már felnőttbábcsoport is, az Ultraviolák – természetesen azt is Nagy Márta hozta létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.