Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Július 20. 17:06, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: police.hu

Naponta átlagosan ötszáz határsértőt fognak el

Naponta átlagosan ötszáz határsértőt fognak el

Naponta átlagosan ötszáz határsértőt fognak el, de időnként még ennél is többen próbálkoznak átjutni a határon - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 csatornán.

A javulást az okozhatja, hogy ha az Európai Unió újraértékeli a migrációs politikáját és az embercsempészést nem bocsánatos bűnként kezeli - fogalmazott.

Hozzátette, hogy bár az unióban is tapasztalható valamifajta szemléletváltozás, döntéshozói szinten továbbra is a kvóták szerinti elosztást erőltetik.

"Az biztos, hogy véget vethetne a migrációnak az, hogy ha világos üzeneteket küldene az Európai Unió az útnak indulást tervezőknek vagy akár az embercsempészeknek, hogy nincs mód illegális határátlépésre, nincs mód a jogszabályok semmibe vételére" - mondta.

Bakondi György súlyos bűncselekménynek nevezte az embercsempészetet és azt is, ha az illegális bevándorlók fizikai erőszakot alkalmaznak, miközben átlépik a határt.

Felhívta a figyelmet, hogy az idén már 120 ezer embert és 900 embercsempészt fogtak el a határon; ez körülbelül háromszoros növekedést jelent az illegális határátlépők számában az előző év azonos időszakával összehasonlítva, míg az embercsempészek száma megduplázódott.

"Tehát, ki lehet mondani, hogy a déli határon nagyon komoly nyomásnak van kitéve a határőrizeti rendszer" - hangsúlyozta, hozzátéve: ezért is döntött úgy a kormány, hogy fejleszti a rendszert, például a határvadászok bevonásával.

A főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette, hogy Hercegszántó térségében folytatják a határkerítés kiépítését, a már létező szakaszokat pedig magasítják, hogy így akadályozzák meg a "létrás támadásokat".

Címkék: határ, határsértő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.