Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Április 07. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Navracsics Tibor: csökkenteni kell az északi és déli térségek közötti fejlettségi különbséget

Navracsics Tibor: csökkenteni kell az északi és déli térségek közötti fejlettségi különbséget

A Dél-Dunántúl komplex fejlesztési program célja, hogy csökkentse az országban az észak-déli fejlettségi különbséget - mondta a területfejlesztési miniszter szombaton Dombóváron.

Navracsics Tibor a település várossá avatásának 54. évfordulóján rendezett ünnepségen hozzátette, a cél az, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a déli régióknak, amelyek az elmúlt harminc évben önhibájukon kívül "a fejlődés szélére sodródtak".

Megjegyezte, "a politikai döntéshozók hanyagsága, oda nem figyelése" eredményezte azt, hogy ez a térség az évezred fordulóján mintha elfeledetté vált volna.

Azt mondta, a gazdasági mutatók - elsősorban Baranyában - borús jövőképet vázoltak fel.

"Pécs, amelynek regionális központnak kellene lennie, az utóbbi időben teret vesztett a magyar gazdaságban és kulturális életben" - fogalmazott.

A miniszter hozzátette, azok a térségek is vesztesek lettek, amelyek Pécs központi szerepére alapozták terveiket.

"A mi feladatunk, hogy segítsünk Dombóvárnak a közlekedési infrastruktúra javításával, munkahelyteremtő beruházásokkal" - emelte ki.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy egyes települések csak politikai kegyből váltak várossá, mások azért városok, mert jelentős történelmi múltjuk van, és vannak olyan városok, ahol a közösség alapja az ambíció, a tenni akarás.

A miniszter szerint Dombóvárt a múltja is feljogosítja arra, hogy a jelentős városok között tartsuk számon. Az elmúlt években a város megtalálta az ambíciókat, igény jelent meg arra, hogy ismét vezető szerepet töltsön be - hangsúlyozta.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, ahhoz, hogy a várost ismét bekapcsolják az ország vérkeringésébe, elengedhetetlen Dombóvárnak mint közlekedési csomópontnak a megerősítése.

A jövő legfontosabb beruházásának nevezte a Kaposvárral, illetve a 67-es úttal való összeköttetés megteremtését, ami biztosítja azt, hogy Dombóvárról az M7-as autópályán a fővárost és más térségeket gyorsan, biztonságosan meg lehessen közelíteni.

Kitért arra is, hogy 2019 előtt Dombóvár "szembe ment a térség településeivel, és az ország jó részével, békétlenség, széthúzás jellemezte a várost". 2019 után az új polgármesterrel, Pintér Szilárddal ennek véget vetettek, Dombóvár közélete kiegyensúlyozottá vált, a jövőbe vetett hite is megerősödött - jelentette ki.

Potápi Árpád János közölte, a június 9-i önkormányzati választás tétje, hogy a város ezt a békét megőrizze.

A dombóvári kulturális központban rendezett gálán az évforduló alkalmából díszpolgári címet, díszjelvényeket adtak át, és kitüntetésekkel ismertek el fiatal tehetségeket, a gazdaság szereplőit.

Címkék: navracsics

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során