Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 12. 12:43, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Népszerűsíteni akarja az ÁKK az állampapírokat

Népszerűsíteni akarja az ÁKK az állampapírokat

Nagyobb szabású médiakampányt indít január közepétől a lakossági állampapír-vásárlás növelése érdekében az Államadósság Kezelő Központ.

Az, hogy szükség van az állampapírok népszerűsítésére, az aligha lehet kérdéses a Magyar Nemzeti Bank adatainak ismeretében, ezek szerint ugyanis a háztartások állampapír-állománya az elmúlt időszakban mélypontra süllyedt – írja a Világgazdaság.

A kampány háttereként az szolgál, hogy az ÁKK központ növelni kívánja a belföldi befektetők, ezen belül a lakosság részét az államadósság finanszírozásában.Tavaly november végén a lakosságnál lévő állampapírok értéke a forint és a deviza alapú értékpapírokat összeadva is alig érte el a 770 milliárd forintot, vagyis az államadósság kevesebb, mint 3,8 százaléka volt lakossági értékpapír-számlákon. A lakossági megtakarításokra pedig nagy szükség van az állampapír-piacon, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, a kisbefektetők az intézményekkel ellentétesen viselkednek: olyankor vásárolják ezeket az eszközöket, amikor a nagybefektetők eladnak, így képesek a nagy piaci ingadozások csillapítására. A magyarországi kisbefektetők állampapíroktól való idegenkedése már évek óta fennáll, a válsággal pedig csak rosszabb lett a helyzet. A háztartásoknál lévő állomány 2009 közepén csúszott először 800 milliárd forint alá, és azóta sem kapaszkodott e lélektani határ fölé, ekkoriban esett a lakosság részesedése is az összvolumenből tartósan 4 százalék alá.

A lakossági kisbefektetők minden magyar állampapírhoz hozzájuthatnak (az intézmények csak a kötvényeket és a diszkont kincstárjegyeket vásárolhatják meg), a kifejezetten lakosságnak szóló értékpapírok iránt azonban az elmúlt években megcsappant a kereslet. A fénykorában, 2006-2007 környékén még 300 milliárd forintnál is több pénzt vonzó kamatozó kincstárjegyek állomány ma már alig 80 milliárd forint, a Postán kapható Kincstári Takarékjegyekben pedig csak mintegy 220 milliárd forint van. Bár busás, 6 százalékos infláció fölötti kamatot ígért, mégis döcögősen indult 2009-ben az első Prémium Magyar Államkötvény értékesítése, 2010-re viszont ez a lakossági állampapír-típus kifejezetten sikertermékké változott. Az abban az évben kibocsátott három sorozatban több mint 120 milliárd forintnyi befektetés áramlott. A tavaly indult két sorozat ezzel szemben alig 4 milliárd forintnyi tőkét vonzott.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben