Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 31. 10:52, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

New York nem bírta a tempót, a forint viszont áttörte a 278-as gátat

New York nem bírta a tempót, a forint viszont áttörte a 278-as gátat

Míg Nyugat-Európa pluszban zárt, addig New Yorkban már kifulladt a lendület és enyhe mínuszban zártak a vezető indexek. Mivel makroadatok nem láttak napvilágot, így a vállalati hírek, és a jegybanki politikákkal kapcsolatos várakozások befolyásolták a hangulatot. Közben a német és amerikai pénzügyminiszter szerint a bajban lévő perifériaországok jó úton járnak, a szükséges reformokat azonban végre kell hajtani az európai adósság- és bizalmi válság megoldásához.

Bár Görögországról nem mondtak semmit, de azt azért kihangsúlyozták, hogy az európai döntéshozók mindent szükséges intézkedést megtesznek az eurózóna megvédése érdekében. Eközben a görög kormánypártok éjszakába nyúló tanácskozásukon egyet értettek abban, hogy szükség van a takarékoskodásra. A módozatokat illetően azonban fennmaradtak a nézeteltérések, és emiatt az elkövetkező napokban újabb egyeztetésekre kerül sor. A hárompárti koalíció megállapodott abban, hogy az újabb mentőcsomag fejében a 2013-14-es pénzügyi évben 11,5 milliárd eurós kiadás-csökkentést kell végrehajtani.

Közben tovább mélyült a spanyol recesszió a második negyedévben. A gazdaság 0,4 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest és 1 százalékkal éves összevetésben. Eközben az amúgy is rekord méretű munkanélküliség új csúcsot döntött, a ráta 24,6 százalékra emelkedett, ez több mint 30 éves csúcs. Gábler Gergely, az Equilor elemzője azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy a szűkülő belső kereslet mellett csak az export növekedése tartotta a lelket a spanyol gazdaság teljesítményében. Az elemző szerint a kormány drasztikus takarékossági programja további visszaesést hozhat.

Spanyolország egyelőre nem tudja bemutatni Brüsszelnek a 2013-ra és 2014-re vonatkozó költségvetését, ezzel nem tesz eleget annak a feltételnek, amelyet az Európai Bizottság szabott, amikor belement, hogy 2014-ig haladékot ad Madridnak a legfeljebb 3 százalékos költségvetési hiány elérésére – írta az El País című spanyol lap. A kormánynak a mai napig kellett volna bemutatnia kétéves költségvetését.

Kirobbanó formában van a forint, a jegyzés az euróval szemben egészen 278 forintig jött vissza. Magyar hír nem volt, így egyértelműen a nemzetközi jókedv segíti a hazai devizát. Eközben idei mélypontjára süllyedt a londoni kereskedésben a magyar CDS árazás, a mutató 468 bázispont körül mozgott délután a 483 bázispontos pénteki záróérték után. Közben londoni elemzők arra figyelmeztettek, hogy hamar kifuthat az eufória, túl nagyok az elvárások ugyanis az EKB-val szemben. Tegnap egyébként tovább enyhült a feszültség a kritikus euróövezeti kötvénypiacokon. Csökkent az olasz 5 és 10 éves államkötvény aukciós hozama, ugyanakkor a 3 éves állampapír hozama emelkedett.

Tovább drágultak tegnap a nyersanyagok, az amerikai könnyűolaj 90 dollár fölé ment, a Brent jegyzése 106 dollár fölött áll. Drágult az arany is, az unciánkénti jegyzés 1628 dollár fölött van. Új történelmi csúcsra drágult a kukorica. Az amerikai aszály miatt az árfolyam átlépte a 8 dolláros vékánkénti árat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;