Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. Augusztus 19. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Nigéria két műholdat bocsátott útjára

Nigéria két műholdat bocsátott útjára

Két műhold állt nemrégiben Föld körüli pályára, amelyeket Nigéria indított el annak érdekében, hogy részletesebben is megfigyelhessék az időjárási változásokat.

A szerkezetek fontos küldetést teljesítenek, az afrikai országot ugyanis gyakran sújtják természeti katasztrófák - a szakértők abban reménykednek, hogy a megfigyeléseknek köszönhetően a jövőben időben felkészülhetnek ezekre.

A műholdakat - a NigeriaSat-2-t és a NigeriaSat-X-et - azonban nem Nigériából, hanem a dél-oroszországi Jasznyi kilövőbázisról indították el egy Dnepr rakéta segítségével. A projekt megvalósulásában és felügyeletében emellett brit tudósok is segítenek az afrikai országnak - írja a BBC.

Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan méltatta a sikeres kilövést, és elmondta: ismét egy fontos lépést tettek annak érdekében, hogy az űrtechnológiát a nemzet fejlődésének elősegítésére használják fel.

Különösen fontos ez a Száhel-övezetben fekvő ország számára, hiszen erre a területre a szélsőséges időjárási körülmények és a gyakori természeti katasztrófák jellemzőek. A remények szerint a műholdak segítenek majd abban, hogy ezekre az eseményekre a lakosságot időben fel tudják készíteni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: műhold

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.