Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. December 28. 10:45, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nincs elég orvos és ápoló a német kórházak háromnegyedében

Nincs elég orvos és ápoló a német kórházak háromnegyedében

Egyre nagyobb a munkaerőhiány a német egészségügyi rendszerben, pénteken megjelent adatok szerint a kórházak túlnyomó többségénél orvosokon kívül ápolókból sincs elég.

A felmérés szerint - amelyet a kórházak országos szövetségének (Deutsches Krankenhausgesellschaft - DKG) kutatóintézete (Deutsches Krankenhausinstitut - DKI) készített - a németországi kórházak szűk többsége, 51 százaléka ugyan nyereséggel zárta a legutóbbi teljes évet, 2018-at, további 9 százalék pedig nullszaldós, de a munkaerő-utánpótlás általános gond.

Ezt jelzi, hogy az intézmények 78,8 százalékában nincs elég ápoló, és országszerte 17 ezer ápolói állásra keresnek jelentkezőt. A legsúlyosabb helyzet a legnagyobb, 600-nál több ágyat üzemeltető kórházakban alakult ki, ezen intézmények 95,2 százaléka küzd ápolóhiánnyal.

Ráadásul a kórházak 75,8 százalékát orvoshiány is sújtja, és országszerte mintegy 3300 teljes munkaidős orvosi állás betöltetlen.

A munkaerőhiány miatt minden harmadik intézményben szűkíteni kellett az ellátást - mutatta ki a DKI úgynevezett kórházbarométer felmérése.

Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi, 2017-es adatai szerint 1942 kórház működik, a legnagyobb csoport - 700-nál is több intézménnyel - a magánkórházaké. A létesítmények együttvéve 497 ezer ágyat működtetnek. A teljes munkaidőben dolgozó kórházi orvosok száma 160 ezer körüli, az ápolók mintegy 330 ezren vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése