Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Május 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti/illusztráció: mti

Normál hűtőszekrényben is lehet tárolni a BioNTech/Pfizer-vakcinákat

Normál hűtőszekrényben is lehet tárolni a BioNTech/Pfizer-vakcinákat

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rugalmasabb tárolási körülményeket javasol a BioNTech és a Pfizer cégek közösen kifejlesztett, Comirnaty nevű vakcinájának,

az amszterdami székhelyű uniós ügynökség friss ajánlása szerint a bontatlan üvegeket 2-8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) hétfőn közzétett ajánlása szerint a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott BioNTech/Pfizer-oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár egy hónapig (31 napig) is tárolni lehet normál hűtőszekrényben.

Az oltóanyag tárolásának és felhasználhatóságának változása várhatóan jelentős hatással lesz a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére - közölték.

Az EMA szakértői bizottsága ezt megelőzően március végén tett közzé ajánlást a BioNTech/Pfizer-oltóanyag szállítására vonatkozóan. A márciusi ajánlás szerint a vakcina szállítása és hosszan tartó tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett.

Az ajánlások megkönnyítik a vakcina gyors szétosztását az uniós tagországok között és azokon belül azáltal, hogy megszűnnek a különlegesen alacsony hőmérsékletű tárolási feltételek - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.