Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 27. 13:31, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Tiszteletdíj-csökkentés válthatja a pénzbírságot a képviselők fegyelmezésénél

OGY - Tiszteletdíj-csökkentés válthatja a pénzbírságot a képviselők fegyelmezésénél

A kormánypárti többség általános vitára alkalmasnak minősítette a KDNP-s Rubovszky György országgyűlési törvényt és a házszabályt módosító javaslatait az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén, az ellenzéki tagok ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy a tiszteletdíját csökkentsék az Országgyűlés tekintélyét sértő kifejezést használó képviselőknek.

A parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke hétfőn új változatban nyújtotta be indítványait, amelyekben - a múlt csütörtöki javaslatain túl - változtatást kezdeményezett a képviselőknek járó üzemanyagkártyával kapcsolatos szabályozáson és rögzítené a nem képviselő háznagy javadalmazását is.
Az ülésen vita alakult ki a kormánypártiak és az ellenzéki pártok képviselői között a képviselőket érintő pénzbírság ügyében.
Az MSZP-s Bárándy Gergely jelezte, nem ért egyet azzal, hogy a képviselők tiszteletdíjából vonják le a bírságot, szerinte ugyanis ez olyan, mintha egy szabálysértés esetében a megbírságolt nem csekket kapna, hanem az összeget azonnal levonnák a fizetéséből. Úgy értékelte, ha csak a képviselők esetében nem lesz meg az a bizalom, hogy megvárják, míg önkéntesen befizeti a bírságot, akkor ezzel saját magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt.
A Jobbik-frakció részéről Gaudi-Nagy Tamás szerint is biztosítani kell az önkéntes teljesítés lehetőségét. A képviselő hiányolta a jogorvoslat lehetőségét és megengedhetetlennek tartja, hogy fizetéslevonásban jelenjen meg az, hogy egy adott hónapban "jó fiú" vagy "rossz fiú" volt egy képviselő.
A fideszes Szakács Imre azzal érvelt, adminisztrációs könnyebbség a képviselők számára, ha a fizetésükből vonják le a bírságot, egyébként pedig nem kellene tudatosan, politikai célból megsérteni az országgyűlési törvényt. Rubovszky György arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselők igazolatlan távolléténél is az illetményből vonnak le pénzt.
A mentelmi bizottság KDNP-s elnöke a pénzbírságot érintő javaslat mellett azt is kezdeményezte, hogy ötperces időkeretben legyen lehetősége felszólalni azoknak a képviselőknek, akiknek mentelmi ügye a plenáris ülés elé kerül. Jelenleg sem a házszabály, sem az országgyűlési törvény nem rendelkezik ilyen időkeretről, az érintett képviselők így a szokásjog szerint a vitákban megszokott legfeljebb 15 perces időkeretben fejthetik álláspontjukat.
Rubovszky György az új változatban benyújtott javaslatban kezdeményezte a képviselői megbízatással nem rendelkező háznagy javadalmazásának rendezését, a háznagy így a miniszterekkel megegyező juttatásban részesülhetne.
Azt is rögzítené, hogy a jövőben a képviselők nem a választásuktól, hanem csak az eskü letételétől lennének jogosultak tiszteletdíjra.
Az országgyűlési törvény üzemanyagkártyával kapcsolatos szabályozását azzal egészítené ki, hogy a tiszta gázüzemű, a kettős üzemű valamint a hibrid hajtású autók esetében a benzinüzemű gépkocsikra vonatkozó üzemanyag-fogyasztási norma szerint számított összeget vegyék alapul.
Javasolja azt is, hogy a lakáshasználatra szolgáló keret túllépése kizárólag a képviselőcsoport működési kerete terhére történjen.
Rubovszky György a házszabály módosításával lehetővé tenné, hogy a kormány napirend előtti felszólalásaira a képviselőcsoportok részéről a jövőben ne csak a frakcióvezető reagálhasson.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.