Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2015. Október 26. 21:21, hétfő | Helyi

Október 23-ára emlékeztek Celldömölkön

Október 23-ára emlékeztek Celldömölkön

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Celldömölkön, 2015. október 22-én, csütörtökön, 16 órakor.

A megemlékezés az Ádám Jenő zeneiskolában kezdődött. A megjelenteket először Reiner Anita, az ünnepség moderátora köszöntötte, majd a Himnusz eléneklésével kezdetét vette az ünnepség. A nemzeti fohászt követően Fehér László polgármester mondta el ünnepi beszédét. Bibó István demokrata gondolkodónak, a harmadik, Nagy Imre kormány államminiszterének már híressé vált gondolatával kezdte: ”A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” Ennek a gondolatnak mindig és mindenhol igaznak kell lenni. Felidézte az akkori történelmi eseményeket, s mint mondta, azok a fiataloknak már csak a történelem könyvek lapjain jelennek meg és ezért is fontos az azokra való emlékezés. Mint mondta, ma is őrizzük az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrének, a forradalom miniszterelnökének valamint a mártírhalált haltak, börtönre ítéltek emlékét. 1956 feladata emlékezni és emlékeztetni, hangsúlyozta Fehér László. Beszédét az alábbi gondolattal fejezte be: legyünk hűek emlékeinkhez, és vigyük tovább azt a hitet, amellyel a magyar nép jövőjéért áldozták életüket! Az ünnepi beszédet követetően a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulóinak a műsorát nézhették meg az ünneplők, melyet Sipos Tibor ajánlott a figyelmükbe. A műsor, melyet Tóthné Bali Krisztina és dr. Bérdiné Stipkovits Ildikó állítottak össze, jól idézte fel az akkori napok történését, hangulatát. Kiegészítette a zenével tűzdelt műsort korabeli rádiófelvételek bejátszása is. Befejezésként a Szózat eléneklése után az ünneplők a Városi Általános Iskola Gáyer épületén található, Illés Erika szobrászművésznő alkotta 1956-os domborművéhez vonultak át. Itt először Gecse József, a Vas Megyei Kormányhivatal Celldömölki Járási Hivatalának vezetője helyezte el ez emlékezés koszorúját. Őt Fehér László polgármester, dr. Farkas Gábor jegyző és Karádi Mihály bizottsági elnök követte a város koszorújával. A járási KLIK nevében Rozmán László koszorúzott. Végül a különböző politikai és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat. A megemlékezés a katolikus temetőben fejeződött be, ahol az 1956-os események városi áldozatainak, Koloszár Zoltán és Máté Lajos sírjára helyezték el a kegyelet és megemlékezés koszorúit.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt