Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Május 10. 23:14, kedd | Helyi
Forrás: VMRFK Szombathely

Óvatosságból sosem elég!

Óvatosságból sosem elég!

Bűnmegelőzési tanácsok kiskert- és hétvégi ház tulajdonosoknak

A kellemes, már nyáriasnak mondható idő beköszöntével benépesülnek – főként hétvégén – a kiskertek és a hétvégi házak. A kerti munka vagy éppen a pihenés végeztével a tulajdonosok a kisgépeket és a komfortérzetet növelő használati tárgyakat (TV, Hifi-torony, mikrohullámú sütő) nem viszik haza, hanem ingatlanaikban hagyják. Azonban a - gyakran még a minimális mechanikai védelemmel sem rendelkező – építmények könnyen bűnözők célpontjává válhatnak. A betörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével követik el. Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg a lebukást, inkább odébb áll. A betörő bejutását a mechanikai eszközök akadályozzák meg. Az elektronikus riasztó –és jelzőrendszerek ezt a védelmet egészítik ki.

Kérjük a Tisztelt Olvasókat, fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává és elkerülhessék az ezzel járó anyagi kárt és nem utolsósorban a bosszúságot!

  • A nyílászárókon történő behatolás elleni védekezés egyik biztonságos megoldása a hevederzárhasználata. Hétvégi házuk valamennyi nyílászárójára szereltessenek rácsot, hiszen így az elkövetőknek több időt kell szánni a sikeres bejutásra!
  • Amikor haza indulnak, ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati- és a teraszajtót. Ha van a nyaralóban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják!
  • Ha hosszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban, értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket ne hagyjanak az épületben! Az ott maradt értékekről pedig ajánlatos leltárt készíteni (típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel).
  • Amennyiben a településen működik polgárőrség, célszerű velük felvenni a kapcsolatot. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak és ezzel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.
  • Amennyiben nyaralójukban tartózkodnak, akkor sem árt az óvatosság. Napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.
    • Ne felejtsék, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgozik vagy esetleg csak kint pihen, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat ingatlanába és észrevétlenül távozhat értékeivel együtt.
  • Ha kiskertjükben szerszámtároló van, a mechanikai biztonság minimális követelményeit itt is meg kell teremteni. Ha van az építényen ablak, célszerű ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.
  • Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani. Még, ha kényelmetlen is, célszerű ezeket mindig haza vinni.
  • Tájékoztassa a szomszédokat, ha hosszabb ideig nem keresi fel kiskertjét, hétvégi házát! Kérje meg őket, hogy figyeljenek ingatlanára!
  • Kérjük, hogy Önök is fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, szomszédaikra! Amennyiben gyanús személyek, gépkocsik mozgását észlelik, ezt nyomban jelezzék a rendőrség felé!

Ha Önhöz betörtek, azonnal értesítse a rendőrséget! Ne változtassa meg a helyszínt, mert ez megnehezíti a nyomok rögzítését és későbbiekben az elkövetők felkutatását!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.