Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Augusztus 11. 21:36, hétfő | Életmód

Pollenjelentés

Pollenjelentés

A mögöttünk álló időszak a szokásosnál jóval enyhébben telt, ennek köszönhető, hogy idén korábban vette kezdetét a pollenszezon.

A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedése várható,többfelé elérheti a magas szintet. Fokozódik az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenszórása is, bár virágporuk még jellemzően csak alacsony mennyiségben fordul elő, helyenként már elérheti a közepes, sőt az ürömé a magas szintet is. A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfüvek, a lórom és az útifű pollenje várhatóan jellemzően csak alacsony mennyiségben lesz jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák koncentrációja elérheti a magas-nagyon magas szintet.

A magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. A pollenekre érzékenyeknél gyakori az allergiás nátha, a szem, orr, esetenként a fül viszketése, de intő jel lehet a gyakori tüsszögés és az orrdugulás is.

Bár az allergia tüneteinek kialakulását nem tudjuk megelőzni, sokat tehetünk a szezon közepén azért, hogy minél kevesebb pollennel érintkezzünk. Gyakoribb hajmosással, lakásunk tisztításával és egy kendővel is eredményesen harcolhatunk ellenük.

Ha tudjuk, hogy pollennel szennyezett környezetben élünk, érdemes betartani pár szabályt:

Csak hajnalban szellőztessünk, egyébként pedig tartsuk zárva az ajtókat!
A lakásba belépve már a bejáratnál vegyük le a cipőt!
Hazaérkezéskor tusoljunk le, mossunk hajat!
Porszívózzunk, pollenszezonban akár naponta!
Ágyneműnket heti rendszerességgel mossuk ki!
Az autóban pedig praktikus lehet pollenszűrőt alkalmazni, ám oda kell figyelni a rendszeres tisztítására, cseréjére!
Lehetőleg ne tartózkodjunk a szabad levegőn reggel és szeles időben! Esténként viszont bátran tehetünk egy-egy nagyobb sétát.
Ha szabadba megyünk, hordjunk szemüveget vagy napszemüveget, és legyen nálunk kendő, amellyel szükség esetén eltakarhatjuk szánkat!
Ha van háziállatunk, gyakrabban fürdessük le a pollenszezonban!
Emellett a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra is oda kell figyelni, mivel a rokongyümölcsök sok esetben keresztallergiát okozhatnak. Így ki kell tapasztalni, melyek azok a gyümölcsök, amelyek fogyasztása esetleg ront az allergiás beteg állapotán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).