Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Május 16. 22:37, hétfő | Helyi
Forrás: vasnepe.hu

Soltis-gála május 29-én Celldömölkön

Soltis-gála május 29-én Celldömölkön

Több neves művész vállalt fellépést - természetesen ellenszolgáltatás nélkül - azon a gálán, amely a Soltis Lajos Színház életben maradását szolgálja: május 29-én a celldömölki KMKK-ban.

Ahogy arról már hírt adtunk, veszélybe került a celldömölki Soltis Színház létezése. A kulturális megszorítások olyan érzékenyen érintették az anyagi javakban eddig sem dúskáló, mostanában szakmai sikerei csúcsán járó társulatot, hogy kérdésessé vált: hogyan tovább. Pedig a rendszeres fesztiváljáró (és ott rendre sikereket elérő), 31 éve működő színház abban is különbözik más független formációktól, hogy rengeteget játszik: az egy évadot jellemző előadás-szám a kőszínházi mutatókkal vetekszik.

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár kezdeményezésére kezdődött meg annak a jótékonysági gálaestnek a szervezése, amely szó szerint a színház megmentését célozza. A társulat - és Nagy Gábor, a Soltis Színház vezetője - meghívását sokan elfogadták. Az esemény fővédnökségét Törőcsik Mari - a nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas színművész - vállalta: az első szóra. Évekkel ezelőtt ő volt a címszereplője annak a csodálatos szolnoki Németh László-előadásnak, a Bodnárnénak, amelyben a férjet a celli színház akkori művészeti vezetője, az autóbalesetben elhunyt vajdasági színész-rendező, Soltis Lajos játszotta. (Az előadást Verebes István rendezte.)

Az est védnöke Fehér László, Celldömölk polgármestere, a műsorvezetői feladatokat Kovács Nóra (RTL Klub) vállalta. A fellépők között van Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi WS Színház igazgatója, aki szintén szívesen fogadta a meghívást: ő a Márton partjelző fázik című emlékezetes Hamvai-előadásban (Merlin, Lengyel Pál-rendezés) került közeli kapcsolatba Soltis Lajossal. Szabó Tibort, a WS Színház Jászai-díjas színészét ugyancsak személyes kapcsolat fűzte Lajoshoz; ahogy Ecsedi Erzsébetet is, a zalaegerszegi Hevesi színházból. A további fellépők: Jurina Beáta színművész (Zalagerszeg), Tóth Zsuzsanna előadóművész, Bejczyné Németh Tünde előadóművész, Varga Diána magánénekes, a Kemenesalja néptánccsoport, a Reneszánsz Kamarazenekar (Ádám Jenő Zeneiskola), a Berzsenyi gimnázium kórusa, az Energy Dabaston show-tánc-csoportja. Az est második részében a többszörös fesztiválnyertes Álomevőket láthatja a közönség a Soltis Színház társulatától. A gála május 29-én 19 órakor kezdődik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.