Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Augusztus 24. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Suba Krisztina | OrientPress Hírügynökség

Sorban állnak az országok az IMF-mentőövért

Sorban állnak az országok az IMF-mentőövért

A 2008-ban kiindult gazdasági válság sorban szedte áldozatait, a dominó-elv szerint zajló bedőléseknek pedig talán még most sincs vége.

Az OrientPress Hírügynökség most összegyűjtötte, mely nagyobb országok fordultak eddig mentőövért. Az élen Görögország áll.

A Valutaalap, az Unió és az EKB 2010 -ben hagyott jóvá egy közös, 110 milliárd eurós hitelkeretet a pénzügyi összeomlás szélére került Görögország számára. Azóta pedig csak arról hallani, hogy újabb és újabb mentőcsomag kell a görögöknek. Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei megállapodtak a második görög mentőcsomagról, amely 130 milliárd eurós támogatási csomagot és az államadósság leszorítását tartalmazta. Most pedig arról folynak majd a tárgyalások, hogy Görögország 2 évvel megkívánja hosszabbítani a mentőövért cserébe vállalt megszorító programját.A görög helyzet miatt Ciprus is mentőövre szorul. Görögország volt az eurózóna első állama, amely az euróválságot kirobbantó súlyos krízisbe került, és uniós mentőcsomagra szorult. A két évvel ezelőtt elfogadott mentőöv eredetileg azzal számolt, hogy Görögország legkésőbb idén a második felében vissza tud térni a tőkepiacokra, de ez nem jött össze.

Spanyolország 100 milliárd euróig terjedő nemzetközi támogatást kap bankágazatának konszolidálására. Az ország az ingatlanpiac összeomlása miatt válságba jutott bankszektor stabilizálására kérte a mentőövet. A 100 milliárd eurós spanyol bankmentő program 2028-ig tarthat, a támogatást négy részletben utalják át és az első 30 milliárd euró hamarosan megérkezhet. A második részlet 15 milliárd eurót novemberben szabadítják fel. Ugyancsak novemberben a rosszul teljesítő és bedőlt hitelek, illetve a leginkább kockázatos értékpapírok elkülönítésével létrehoznak majd egy úgynevezett rossz bankot, amelynek alaptőkéjéhez 25 milliárd eurót biztosít az EFSF.A hitelcsomag harmadik és a negyedik részlete szintén 15 milliárd euró lesz, az utalást december végére, illetve 2013 június végére tervezik. Az így szerzett forrást nem számítják hozzá a spanyol államadóssághoz.

Eközben már a spanyol tartományok is bajban vannak. Júliusban Valencia mentőövet kért, aztán Murcia tartomány is segítséget kért a kormánytól.Nemrég Katalónia követelt magának pénzügyi segítséget. Csak ebben az évben a spanyol autonóm tartományoknak 35,5 milliárd eurós adósságot kellene megújítaniuk.

A Valutaalap Portugáliának is jóváhagyott tavaly egy 78 milliárd eurós mentőcsomagot, amelynek újabb, 2,9 milliárd eurós részletét hamarosan átutalják. Portugáliában rekordszintre emelkedett a munkanélküliség a második negyedévben, miközben az ország gazdasága a hetvenes évek óta a legmélyebb recesszióban van. A gazdaság teljesítménye 1,2 százalékkal csökkent. Portugália az euróövezeti országok közül harmadikként kért és kapott tavaly májusban 78 milliárd euró nemzetközi pénzügyi segítséget Görögország és Írország után, cserébe jelentős megszorító intézkedéseket vállalt.

Írország 2010 novemberében kért mentőcsomagot és akkor 85 milliárdot jóvá is hagytak Brüsszelben. Írország azért kért nemzetközi pénzügyi támogatást, mert adóssága finanszírozhatatlanná vált annak következményeként, hogy az ingatlanpiaci buborék összeomlása jelentős veszteségeket okozott a szigetországi bankrendszernek, és ezeket a veszteségeket a dublini kormányzat állta.

Az olaszoknak egyelőre nem kell mentőcsomag: gazdasági miniszterük szerint az Európai Központi Bank intézkedései bőven elegendőek az euróövezeti szuverén kötvénypiaci feszültség enyhítésére, de közben több olasz nagyváros is csődközeli helyzetben van. Az észak-olasz Alessandrián kívül, tíznél több nagyváros került közel a fizetőképtelenséghez – köztük olyan városok, mint Milánó, Nápoly vagy Palermo.

Izland is kapott mentőcsomagot, egy 2,1 milliárd dolláros hitelt hagytak jóvá. Románia idén júliusban jelentette be, hogy újabb kétéves elővigyázatossági típusú hitelszerződést akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal a 2013 és 2015 közötti időszakra. Ez a második szerződés volt Románia számára, miután 2009-ben 20 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodást kötött az IMF-el.

Eközben Szerbia tavaly októberben 1,1 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal. Ukrajna is kért pénzt az IMF-től, szám szerint 15,5 milliárd dollárt - de sorban áll Egyiptom is, amely több mint 3 milliárd dolláros készenléti hitelt kapott még tavaly júniusban az IMF-től, a napokban pedig 4,8 milliárd dolláros hitelért fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.