Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Március 11. 15:12, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Számos újítást és fejlesztést vezetett be az NVI a választásokra

Számos újítást és fejlesztést vezetett be az NVI a választásokra

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) számos olyan újítást és fejlesztést vezetett be, amelyek a választópolgárok, a jelöltek és jelölőszervezetek ügyintézését és tájékoztatását, valamint a választási szervek munkáját könnyítik.

Az NVI hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a 2022. évi országgyűlési választást és népszavazást követően összegyűjtötték és az eljárásba beépítették a választási irodák javaslatait. Ezekre a tapasztalatokra, valamint a nemzetközi jó gyakorlatokra figyelemmel készülnek az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők idei választására.

Az újításokról szólva kiemelték: tavaly december 1-jétől az elektronikus ügyintés megújulásával lehetővé vált, hogy a választópolgárok kérelmük online benyújtása után az esetek többségében már néhány másodpercen belül értesüljenek a kérelmükkel kapcsolatos döntésről. Megújult a Választási Tájékoztató Rendszer (VTR), amely a választások kitűzését követő naptól lesz elérhető a valasztas.hu oldalon. Ezen az oldalon jelenítik meg a választási tájékoztató adatokat és publikálják az eredményeket.

Hozzátették: 2023 decemberétől települési bontásban közzéteszik a választópolgárok számát a valasztas.hu oldalon, az adatok a kitűzésig hetente, azt követően a szavazás napjáig naponta frissülnek.

A jelöltek és jelölőszervezetek számára informatív választási füzet készült, amely a többi között részletes tájékoztatást nyújt a jelöltté válás folyamatáról, a kampányról és az eljárási határidőkről. Első alkalommal készültek oktatófilmek a választási bizottságok tagjainak: a filmek részletesen, gyakorlati példákkal mutatják be a szavazásnapi teendőket és eljárási szabályokat.

Közölték azt is, az NVI az idei választásokra is elkészítette a választópolgároknak szóló tájékoztató videóit, amelyek a választásokkal kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazzák. A videók a közszolgálati csatornákon, valamint interneten is elérhetőek lesznek.

Az idei választások alatt is elérhető lesz a 2022-es országgyűlési választásokkal elindított "KITAJ" (Kit ajánlottam?) elnevezésű szolgáltatás, amelynek segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet, jelölő szervezetet támogatták aláírásukkal. A valasztas.hu oldalon a magyar mellett angol, német, francia és spanyol nyelven is hozzáférhetőek a választók számára fontos információk.

Újdonság, hogy a választási értesítők QR-kóddal egészültek ki, ezzel is segítve az elektronikus ügyintés egyszerűbb elérését.

Az NVI emellett átalakította, egyszerűsítette és felhasználóbaráttá tette a magyarorszag.hu internetes oldalon elérhető kérelembeküldő kisalkalmazásait, így egy-egy kérelem benyújtása nem tart tovább 2-3 percnél. Emellett számtalan szoftverfejlesztés és -frissítés mellett kicserélték a választási munkaállomásokat, több, mint ezer új számítógépet és nyomtatót osztottak ki a választási irodáknak.

A Nemzeti Választási Iroda az újítások és a korábban bevált gyakorlatok által kíván széles körű tájékoztatást nyújtani és egyszerűbb ügyintézést biztosítani a választásban részt vevőknek, legyenek akár a választópolgárok, a jelöltek és jelölő szervezetek vagy a választási szervek munkatársai - írták.

Címkék: választás 2024

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során