Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 14. 14:13, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

Szanaszét hevertek az emberek

Szanaszét hevertek az emberek

A legmagasabb készültséget rendelték el az észak-indiai városokban a Mumbai robbantások miatt.

A három detonációban 21-en haltak meg és csaknem 150-en megsebesültek. A támadást a 2008-as mumbai terrorakciót túlélő merénylő születésnapjára időzítették.

 

Tizenkét perc alatt három robbanás volt Mumbai legforgalmasabb részein, két kereskedelmi negyedben, valamint a város központjában. „Éppen munkából mentem haza, sok ember hevert szanaszét a robbanás színhelyén. Nem tudom, hogy hányan sebesülhettek meg. Majd megérkeztek a rendőrök, nagyon félelmetes volt” – mondta egy helyi lakos.

Az indiai lapok szerint nincs a világon még egy olyan város, amely ellen ennyi súlyos terrortámadást hajtottak volna végre: az utóbbi két évtizedben hatot. A mostani merényletet annak a pakisztáni terroristának a születésnapjára időzítették, aki túlélte a 2008-as támadássorozatot. „Ez egy hajmeresztő cselekedet, és én nagyon félek” – nyilatkozta egy Mumbaiban lakó.

A támadókat még nem azonosították - az egyik helyszín közelében ugyan volt biztonsági kamera, de annyira megrongálódott, hogy a felvételeket nem lehet visszanézni. Feltételezések szerint a robbantásokat a betiltott Indiai Mudzsahedinek nevű szervezet hajtotta végre, amely nemrég muzulmán fiatalokból félkatonai alakulatot hozott létre.

Legmagasabb készültség

„Az egész városban a legmagasabb készültséget rendeltük el, néhány környéket le is zártunk. Mindenkit arra kérek, hogy őrizze meg nyugalmát” – szögezte le a rendőrségi szóvivő.

Hasonló készültséget rendeltek el az észak-indiai városokban, a rendőrség ugyanis még nem gyanúsított meg senkit. Ha a támadás hátterében pakisztáni szélsőséges csoportok állnak, akkor ismét megszakadhatnak az indiai-pakisztáni megbékélési tárgyalások, amelyeket a 2008-as mumbai merénylet után függesztettek fel, és csak nemrég indítottak újra. (da)

hírTV

Címkék: robbanás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.