Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Május 22. 18:50, vasárnap | Bulvár
Forrás: mti/Fotó: facebook.com/TheBritishMonarchy

Szappanopera-sztár lett a brit trónörökös

Szappanopera-sztár lett a brit trónörökös

Szappanopera-sztár lett a brit trónörökös. Károly walesi herceg édesanyja, II. Erzsébet királynő kedvéért vállalta a beugrást a BBC közszolgálati televízió legnépszerűbb, EastEnders című sorozatában.

A következő hetekben szerte az Egyesült Királyságban nagyszabású rendezvényekkel, köztük utcabálokkal ünneplik a 96 esztendős uralkodó platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját.

Jubileumi utcabált rendez az EastEnders lakóközössége is az 1985 óta futó BBC-sorozat helyszínén, a Walford nevű kitalált londoni kerület ugyancsak kitalált főterén, az Albert Square-en, és ezen a bulin jelenik meg mindenki teljes elképedésére Károly herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő.

Mick Carter, az egyik főszereplő - a sorozat központi helyszínéül szolgáló Queen Victoria pub tulajdonosa, akit Danny Dyer alakít - már a korábbi epizódokban tett sejtelmes utalásokat a törzsvendégeknek arra, hogy a helyi utcabálra "egészen különleges vendégek" is hivatalosak.

Ezt azonban senki nem vette komolyan - egészen addig, amíg a hercegi házaspár saját magát alakítva meg nem jelent az Albert Square-en.

Az epizódot márciusban rögzítették, és június 2-án, a központi ünnepségsorozat első napján kerül adásba.

Az igazi jubileumi rendezvényeket június 2-5. között tartják, és a brit kormány az akkori hétvége előtti két napra is munkaszünetet hirdetett.

A rendezvénysorozat csúcspontján Platinum Party néven lesz egy hatalmas élő koncert is a Buckingham-palota előtt, a programtervezet megfogalmazása szerint "a globális szórakoztatóipar legnagyobb sztárjainak" közreműködésével.

Két év kihagyás után teljes pompájában megtartják a királynő "hivatalos" születésnapját, a Trooping the Colour néven közismert, igen látványos, rendszerint százezres tömeget vonzó katonai parádét is, amelyet a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és tavaly csak igen szűk körben, a királynő windsori rezidenciáján, közönség nélkül rendeztek meg.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit a jobb időjárás reményében - a hivatalos születésnaphoz hasonlóan - június elején tartják. Így volt ez az 1977-es ezüstjubileumon, a 2002-ben tartott aranyjubileumon és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi ünnepségeken is.

A brit királyi család tagjai nem először vállalnak színészi feladatokat. A leghíresebb ilyen alakítást személyesen az uralkodó nyújtotta a 2012-es londoni olimpia megnyitóján. A rendezvény központi eleme volt az a négy és fél perces - a londoni olimpiai stadion kivetítőin a globális tévéközvetítéssel egy időben bemutatott - filmjelenet, amelyben az akkor 86 esztendős királynő a legendás 007-es ügynök, a Daniel Craig alakította James Bond társaságában helikopterrel indult a londoni Buckingham-palotából a kelet-londoni arénába.

Az azóta legendássá vált jelenetben a stadion fölé érve, a brit nemzeti lobogó színeiben pompázó ejtőernyőiket kibontva egymás után mindketten "kiugranak" a gépből.

Nem sokkal azután, hogy "leértek", az uralkodó megjelent a stadion királyi páholyában, ugyanabban a ruhában, amelyet a filmjelenetben viselt. A jelenetet a megnyitó 80 ezres közönségének egetverő ovációja fogadta, miközben a királynő szerényen mosolyogva nyugtázta a sikert.

Azóta hivatalosan is kiderült, hogy egészen a helikopteres részig valóban II. Erzsébet királynő alakította saját magát, első ízben szerepet vállalva egy nem dokumentumjellegű filmben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.