Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Szeptember 10. 21:29, hétfő | Helyi
Forrás: SziSzi

Szeptemberben már a harmadik közös évüket kezdik a Mocorgók

Szeptemberben már a harmadik közös évüket kezdik a Mocorgók

Nekik az élet tényleg csupa móka és kacagás. Mondókáznak, festegetnek, rajzolnak - ők a Kreatív Mocorgók!

Két évvel ezelőtt apró lábak dobogása, mondókázás, kacagás verte fel a Kemenesaljai Művelődési Központ lila termének csendjét. Onnantól kezdve minden csütörtökön apró gyermekek, és anyukáik veszik birtokba a teret. Ők a Kreatív Mocorgók. A csoport "szülőanyjával", Horváth Viviennel beszélgettem.

Hogyan merült fel a klub ötlete?

Amikor 2010 nyarán 2 kislányunkkal hazaköltöztünk Celldömölkre, ismerős anyukákat kérdezgettem, vajon van-e bármi helybeli rendszeres programlehetőség kisgyerekeinknek. A válasz egyhangú volt, és nem túl biztató: "Sajnos nincs." Akkor merült fel bennem a gondolat, hogy akkornekem kell kézbe vennem a dolgokat.Megkerestem a védőnőket -hiszen a régebbenáltaluk szervezett babaklubba nagyobbik gyermekemmel még én is jártam -de ők teendőik sokaságára hivatkozva nem vállalták, hogy továbbra is szervezzék a csoportot, viszont feltélentámogatásukról biztosítottak.

Mesélnél a kezdetekről?
Néhány anyukával, akinek hasonló korú gyermekei vannak, úgy gondoltuk, hogy össze kellene hozni valamilyen formában egy baba-mama klubot, ahol a gyerkőcök ismerkedhetnek, együtt játszhatnak, a mamák pedig kötetlenül beszélgethetnek, kikapcsolódhatnak. Első feladat volt megfelelő helyet találni a csoportunknak. A legkézenfekvőbbnek központi helye miatt a KMKK bizonyult, így felkerestem az igazgatónőt, Pálné Horváth Máriát, aki megörült a kezdeményezésnek ésa rendelkezésünkre bocsátott egy alkalmas termet.Készítettem pár plakátot, amit orvosi rendelőbe, védőnői váróba és a bölcsődébe tettem ki,így gyorsan híre ment a dolognak, s egyre többen lettünk. Volt, hogy huzamosabb ideig annyi gyerkőc jött anyukájával, testvérével, hogy két csoportra kellett szedni a csapatot. Igazából az alapötlet az őszi-téli esős, sötétnapok könnyebbátvészelésére irányult, de a lelkesedés nem hagyott alább a tavasz beköszöntével sem.

Hányan vagytok úgymond rendszeres látogatói a klubnak?
A kezdetek óta sok minden változott, viszont a hasonló "klubfoglalkozások" gombamód történő elszaporodása igazolja, hogy Cellben van igény a rendszeres gyerekprogramokra. Évről évre morzsolódnak le tagok, de mindig jönnek újak is. A 2011-12 évben - mert egy rövidke nyári szünet után szeptemberbenindítunk - közel 30 gyerek volt tagja szülőjével csapatunknak. Jó érzés, hogy elindítottam valamit, ami egyre többeket érdekel, s mozgat meg.

Milyen gyakran jöttök össze, milyen elfoglaltságokat találtok?
Minden héten csütörtökön 16:30-17:30 között tartjuk a foglalkozásokat a KMKK első emeleti "lila termében". Első évben délelőttönként voltak az összejöveteleink, tavaly ősz óta pedig délutánonként találkozunk. Még kezdetekkor összeállítottam egy mondókásfüzetet, amit folyamatosan bővítünk; abból mondókázunk, verselünk, énekelünk, de sor kerül játékos tornára,utánzásos játékokra is. Emellettminden hónap első csütörtökén kreatívkodunk is. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek anyukájukkal együtt készítenek valami egészen egyszerűt: sólisztgyurmáznak, maszatolnak, szabdosnak, festenek, nyomdáznak hihetetlenül hétköznapi dolgokkal... egy szóval alkotnak! Viszont hogy ne váljon unalmassá, monotonná a foglalkozás, mindig iktatunk be közös bulikat, programjaink során ellátogat hozzánk a Mikulás,tartunk meghitt karácsonyi délutánt, aztán farsangolunk, húsvétolunk. Az aktuális évet lezáró utolsó foglalkozást mindig különleges program kíséri,valamint nyáron közös fürdőzéseket is szervezünk.

Milyen korú gyerekeket vártok a klubba?

Eleinte a bölcsödés korú, 0-3 éves gyerekeket céloztam meg, hisz akkor a sajátjaim is ennyi idősek voltak. Azóta bővült a paletta, hisz vannak, akik az elejétől fogva kitartanak mellettünk, s ők bizony már jócskán óvodások. Mindig vannak'kicsik' és 'kisebbek' is.

Hogy épül fel egy-egy foglalkozás?
Ráhangolódásként a régi, ismert mondókákkal, dalokkal kezdünk. Mivel az érintett korú gyerekek életében fontos a kiszámíthatóság és az állandóság, mondókáink sorrendje mindig azonos. Igyekszem foglalkozásról-foglalkozásra tartani a már megtanultak sorrendjét, de persze valami újjal próbálok frissíteni is. Aztán elkerül a szívárványos kendőnk és a hozzá tartozó tengernyi színes labda, babzsákok, valamit további játékok, amikkel új lendülettel folytatjuk tovább. A kötött program nálunk nem tart tovább 20-25 percnél, ezután nyílik lehetőség falatozásra - hiszen ez elhagyhatatlan -, kötetlen beszélgetésre, anyukák egymás közötti eszmecseréjére.

Milyen élményeid, tapasztalataid vannak a klubbal kapcsolatban?
Azt hiszem, hogy nyugodtan kijelenthetem, hogy csupa kedves élményem van:a legkisebb Mocorgónk mindösszesen 6 hetes volt, amikor anyukájával és bátyjával felkeresett minket; voltak, akik gyakorlatilag a szemünk előtt tették meg első lépteiket. A ténylegesen alkotó foglalkozásokon a csemeték izgalommal várják, hogy mit fogunk aznap csinálni. Ilyenkor jó látni, ahogy ezek az apróságok kibontakoznak. Több anyuka visszajelzése alapján mondom, hogy azok a gyerekek, akik eljöttek hozzánk, könnyebben vették a bölcsődei és óvodai beszoktatást, hiszen már voltak a csapatból ismerős kisbarátok. S együtt minden könnyebb! De a legnagyobb örömöt igazából az jelenti, hogy programjainkra néhány celldömölki egyéni vállalkozó idénis első szóra a segítségünkre sietett. A klubos szülőknek pedig köszönettel tartozom minden egyes jótékony felajánlásért, legyen szó élelmiszerről, ruháról, vagy játékról.

Mikor, hol lehet csatlakozni a klubhoz az újaknak?
Bárki bármikor csatlakozhat hozzánk, ha felkeres bennünket a klubfoglalkozáson vagy a közösségi portálokon. Klubunk látogatása ingyenes, beiratkozni nem kötelező, szeptember 20-tól szeretettel várunk minden kedves mocorogni vágyót!

Címkék: KMKK, Kreativ mocorgók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt