Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 23. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: OrintPress

Tartósan gyenge marad a forint

Tartósan gyenge marad a forint

Piaci elemzők szerint tartósan gyenge forinttal kell számolni. Ennek oka a rossz nemzetközi hangulat, és hogy a befektetők pesszimisták a magyar növekedési kilátásokat illetően.

A gyenge forint rosszul jön a devizahiteleseknek, valamint a lakossági fogyasztásnak, ugyanakkor a magyar gazdaságot húzó exportnak jót tesz. A gyengülő forint mellett azonban növekszik a jegybanki alapkamat emelésének esélye - írja a Magyar Hírlap.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint akár tartóssá is válhat a 300-as euró és a 240-es frank a forinttal szemben. A borongós nemzetközi hangulat aligha javulhat érdemben, ám az igazi gondot a jövő évi költségvetési folyamatok jelentik. „Tudniillik 2012-ben már nem hat a nyugdíjkassza államosítása. Bár a tavasszal felvázolt Széll Kálmán-terv jelentős költségvetési kiigazításokat tartalmaz, de ennek nagyobb részét még nem szavazta meg az Országgyűlés. Ehhez képest körvonalazódik a 1,5 százalékos növekedést feltételező alapforgatókönyv mellett további, több mint százmilliárdos mínusz a gazdasági lassulásból” – emelte ki a közgazdász.

A Concorde cég elemzése alapján míg az elmúlt hetekben a feltörekvő piacok nagyjából együtt mozogtak, addig a forint már levált a ré­gióról, többet gyengült, mint például a zloty. Ennek a technikai okokon – például a lengyel jegybanki beavatkozáson – kívül fundamentális okai is vannak, ugyanis a befektetők pesszimisták a magyar növekedési kilátásokat illetően. „A magyar gazdaságot húzó exportot a lassuló világgazdasági növekedés fékezi, miközben a belső kereslet látványos élénkülésére sem számíthatunk. Egyelőre tarthatónak tűnik az inflációs pálya, a gyengülő forint mellett ugyanakkor növekszik a jegybanki alapkamat emelésének esélye” – derül ki az összefoglalóból. Barcza György, a K & H Bank elemzési igazgatója szerint a tartósan gyenge forint rosszul jön a devizahiteleseknek, mivel az árfolyamon keresztül emeli a törlesztőrészleteket, emellett drágíthatja az importtermékeket, így például a benzint, s ez tovább csökkentheti a lakossági fogyasztást. Ugyanakkor az exportnak jót tesz, így tovább nőhet a külkereskedelmi többlet. Az inflációs pálya a gyenge forint miatt magasabban húzódik majd, mint azt a Magyar Nemzeti Bank korábban jelezte, vagyis a hazai fizetőeszköz értékvesztése veszélyezteti az árstabilitást.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.