Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Március 31. 20:56, vasárnap | Helyi
Forrás: Vas Népe online

Tehéntrágyából építettek gátat Ostffyasszonyfán

Tehéntrágyából építettek gátat Ostffyasszonyfán

Hajnal óta hömpölyög a víz az ostffyasszonyfai Hegyaljai utcában, ahol a lakók homokzsákok mellett tehéntrágyából épített gáttal védekeznek.

Az alpolgármester elmondta: a híresztelésekkel ellentétben nem a Cser-patak lépett ki a medréből, hanem a település fölötti erdős részről, a Cser-platóként emlegetett részről az összegyűlt csapadékvíz és az elolvadt hó zúdult a völgyben fekvő utcákra. A február végi olvadás után is hasonló volt a helyzet. Hogy lassítsák a falura zúduló víz sebességét, és csökkentsék annak mennyiségét, a falu fölött egy átereszt mesterségesen leszűkítettek. A mögötte lévő szántóföldön összegyűlt víz lakott területeket nem veszélyeztet.

A faluban tudják, hogy a Cser-platóról a falu mélyebben fekvő utcáin át folyik el a csapadékvíz és a megolvadt hó, ezért az árkokat rendben tartják, ám - mivel szombaton egész nap esett az eső és ma is volt csapadék-utánpótlás – ilyen nagy mennyiségű vizet nem tudnak elvezetni

Nem ilyen húsvétot képzeltek az ostffyasszonyfai Hegyaljai és Kis utca lakói: házaik előtt hajnal óta hömpölyög a víz. Délután, ottjártunkkor Gecse József, a falu korábbi polgármestere - aki most a Celldömölki Járási Hivatal vezetőjeként a helyi védelmi bizottság elnöke -, Mihácsi Szabolcs alpolgármester és Fódi Károly, a celldömölki járás katasztrófavédelmi megbízottja gumicsizmában járták végig a környéket, és irányították a védekezést.

A faluban reggel óta védekeztek az emberek: a február végéről megmaradt homokzsákokon kívül újabbakat is kihelyeztek a házak elé, összesen mintegy kétezer darabot. Amikor azok elfogytak, tehéntrágyából építettek gátat. A trágyát a faluban működő szövetkezet tehenészetéből hozták. A trágyafal elterelte a vizet, és abból sem lesz baj, ha a trágyalé befolyik a kertekbe és a rétekre.

Délután fél négykor érkezett az utánpótlás: a sárvári tűzoltók újabb zsákokat hoztak, homokot a falu határában lévő bányából sikerült szerezni.

A Hegyaljai utca elején lévő ház udvarán szólítottuk meg Szakács Valériát, aki Sopronból jött haza édesanyjához az ünnepre. Ő is csodálkozva nézte a ház előtt hömpölygő vizet, azt mondta, ilyet még nem látott. Szerencsére a ház magasabban van az utca szintjénél, így azt nem veszélyezteti a víz.

Lejjebb, a Hegyaljai és az Akác utca sarkán Giczi Ernőné és Ambrus József nézték, ahogy József sarokházát két irányból is kerülgeti a víz.

- Pár hete ugyanígy jártunk, most már biztosan átvizesedik a ház – mondja a férfi. Utcabelije is aggódik: Giczi Ernőné még emlékszik a tizenhét évvel ezelőtti, hasonló esetre, akkor ki is kellett költöznie a házból.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint keddig nem várható újabb csapadék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára