Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Január 10. 15:30, kedd | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Települési legek Vas megyéből

Települési legek Vas megyéből

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából kiderül, mely településeken születtek rekordok a 2010-es évben. A legkevesebben továbbra is Nemesmedvesen élnek


A KSH nemrég jelentette meg a 2010-es statisztikai évkönyvét, amelyben megtalálható a megye településeinek részletes adatsora. Ebből kiderül, hogy a legkevesebb lakos 2010-ben is Nemesmedvesen volt, összesen 25 lakost tartott számon a hivatal. Mindemellett a lakosok arányához viszonyítva ide költöztek a legtöbben: a 4 fővel való gyarapodás csaknem 16 százalékos népességnövekedést jelent. Ráadásul tavalyelőtt egy haláleset sem történt a településen. A határmenti falu több szempontból is az élen végzett: itt élt a legkevesebb nyugdíjban részesülő (1 fő), illetve a legtöbb vállalkozást is itt regisztrálták: minden második lakosra jutott egy.

Nemesmedves polgármestere, Mesits Ferenc elárulta, hogy mindenképpen jó érzés a kimutatások élén végezni. Elmondása szerint az alacsony lélekszám nem mindig jelent hátrányt: közösségük összetartó és a közakarat is erősebb.

Peresznye is sok helyütt vezeti a listát. Itt jut egy lakásra a legtöbb lakó: átlagban 4,84-en élnek együtt. Valamint itt a legkisebb az egy főre jutó lakossági áram-, illetve vízfogyasztás.
Grüll János, Peresznye polgármester elárulta, minek is köszönhetik elsőségeiket: - A faluban lévő szociális otthonban közel 150-en élnek, akik a lakosság számát gyarapítják. Ha ilyen szempontból nem torzítanának az adatok, akkor lehetne valójában rekordokról beszélni.
Energia-fogyasztás tekintetében a legtöbb áramot Döröskén, a legtöbb gázt Iklanberényben, a legtöbb vizet pedig Zsennyén vették igénybe. A legtöbb lakossági szilárd hulladékot Iklanberényből kellett elszállítani (590 kgfő), a legkevesebbet pedig Oszkóról (70 kgfő), miközben a megyei átlag 220 kg volt lakosonként.

A lélekszámhoz viszonyítva a legtöbb halott Nagymizdón volt: 6,5 százalékkal csökkent az élők száma. A legtöbben Hegyhátszentpéterről költöztek el, a 153 lakosból 28-an döntöttek úgy, hogy máshol élnek tovább. A legtöbb nyugdíjas pedig Keléden volt: 69 lakosból 43-an.
A legtöbb személyautót Szattán regfisztrálták, ahol csaknem minden második lakosra jutott egy-egy gépkocsi. A lélekszámhoz képest Sárfimizdón épült a legtöbb lakás, illetve Acsádon működött a legtöbb vezetékes telefon. Itt minden második emberre jutott egy-egy telefonvonal, miközben Telekesen csupán minden tizedikre.

A KSH szakemberei nem csak a lélekszámhoz viszonyítva összesítették az adatokat, hanem a megye egészére nézve is. Kiderült, hogy 2010-ben hét településen nem volt haláleset: Felsőmarác, Keléd, Nemesmedves, Borgáta, Iklanberény, Daraboshegy és Velemér. A legtöbben Szombathelyre, Kőszegre és Bükre költöztek be, a legtöbben pedig Sárvárt, Körmendet és Celldömölköt hagyták el. Kiderült továbbá az is, hogy 38 településen nem született gyermek. Közüzemi szennyvízcsatorna-hálózattal még mindig nem rendelkezik 108 település, viszont azon a 107 településen, ahol ez már kiépült, átlagban 11,6 km-es a hálózat. Gyógyszertár a megyében 17 településen működött 2010-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával