Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. November 16. 20:05, péntek | Helyi
Forrás: SziSzi

Tradicionális harcművészet, egyben olimpiai sportág. Ez a taekwondo.

Tradicionális harcművészet, egyben olimpiai sportág. Ez a taekwondo.

Sokak számára ismeretlen sportág, pedig városunkban is lehetőség van a megismerésére. Szarkali Dezsővel, a Cell Chigi alapító - elnökével beszélgettem.

Kérlek mutatkozz be az olvasóknak!

Szarkali Dezső vagyok, Szekszárdon születtem 1969-ben. Kicsit zűrős gyermekkorom volt, de szerencsésen átvészeltem, és a körülöttem élők is engem. Tanulmányaimat Celldömökön, az akkori fiúiskolában végeztem. Nem titkolom, rossz tanuló voltam, 4. osztályt is csak második nekifutásrasikerült elvégeznem. A magatartásommal is mindig bajok voltak,így nem voltam a tanárok kedvence.Utólag már megértem őket. Ám nekem is volt kedvenc tanórám, a testnevelés. Nagyon szerettem versenyezni, és GYŐZNI. Ott mindegy volt kinek a gyereke vagy. Ha első voltál, akkor nem volt magyarázkodás. Engem ez mindenértkárpótolt. Tesiórára mindigszívesen jártam, ott jól éreztem magam, és mindigfoglalkozott velem valaki. Kemény, következetes és szigorú tanáraim voltak. A szakmunkás iskolát Vépen, katonás fegyelemben és kőkemény alá-felé rendeltségben kellet végig tanulnom, dolgoznom. Majd 2 év katonaság, és a dolgos hétköznapok jöttek, melyek a mai napig tartanak. 21 éve nős vagyok, feleségem Szarkali Annamária, gyerekeim Regina és Levente márfelnőttek,a saját életüket élik.

Honnan ered az érdeklődésed a harcművészetek iránt?

A harc művészetek gyermek koromtól érdekeltek. Persze akkor még nem tudtam, hogy így nevezik ezt a fajta mozgást. Tudom ez most nagyonfurcsán hangzik. Nekem a harcosokat, akik a kitartást, becsületett, őszinteséget, hősiességet, önfeláldozást és tisztaságot mutatták, az indián regények indián szereplői személyesítették meg. Nagyon sokat olvasta az ilyen témájú könyveket, szinte faltam őket. Az igazi találkozás a harcművészettelfenőtt koromban történt meg.Budapesten dolgoztam 1989-ben, és szerettem volna megvédeni magam a támadásoktól. Így elmentem egy plakáton látott címre, ahol harcművészeti oktatást hirdettek. Ott első látásra kialakult a szerelema taekwondo és köztem, nem tudom, és nem is akarom abbahagyni azóta sem.

Bemutatnád azt a stílust, amit te űzöl és oktatsz?

A taekwondo egy nagyon fiatal sportág, mégis szerepel az olimpiai játékokon.Nem szeretnék most ittszáraz számokat, kimondhatatlan neveket és helyeket felsorolni. Manapság ha érdekel minket valami a "Google a legjobb barátod". Talán így mindenki érti hogyhol lehet, és érdemes ennek utána nézni. Csemegének: a taekwondokoreai eredetű, 2000-2500 éves múltra visszamenőlegtalálkozhatunk az alapokkal, ami több harcművészeti ág összekovácsolásából tisztult le a napjainkban használt és gyakorolt taekwondora. Freskókon, szoborcsoportokon,valamint domborműveken vannak megörökítve a mozdulatsorok az utókor számára. Az akkori kor koreai harcosa (képzett) 10 ellenséges harcossal ért fel, a kínai feljegyzések alapján. Biztosan nem lehettek olyan rosszak.

Honnan az ötlet a saját csoport létrehozásához?

A tanítás mindig is érdekelt és foglalkoztatott. Nagypéldaképem Gyűrűsi Dezső bácsi, a mai napig is merítek abból a szeretetből amit ő a testnevelés órákon átadott nekünk, nekem. A gyermekeim születésüktől fogva mindig aktívan mozogtak, így nekem nagyon furcsa volt, hogy a náluk idősebb gyerekek ügyetlenebb, esetlenebb és elmaradottabb mozgáskultúrával rendelkeznek. Ekkor gondolkodtam el a segítésen, és később a tanításon. Főleg segíteni akarok nekik a fejlődésben, megmutatni, hogy mire is képesek kitartással, alázattal, és hatalmas lélekkel. Értékeket mutatni a számukra, amit később már ők adhatnak tovább. Tudom, hogyez a mai világban nehéz, de érdemes a gyerekeknek átadni, mert így biztosan megtalálják a helyüket kint, a "nagybetűs" életben.

Mik az alapelveid a tanításnál?

Számomra nagyon fontos a TISZTELET, ALÁZAT, HŰSÉG, KITARTÁS, SZERETET. Nem mindig sikerül az edzéseken ezt megvalósítanom. Mert hiába jó az adó, ha a vevő nem hangolódik rá, akkor nem jut el az információ a kívánt személyhez. Ilyenkor jön a tanítás művészete, nekem ez nagy örömet okoz. A tanítványaimtól mást nem várok el, mint ami szerint én is tanítom őket,csak a fent felsorolt erényeket.

A harcművészet mellett szabadidődben a Rose Dance Team tagjavagy. Mit jelent neked a tánc?

A feleségem vezeita tánccsoportot, és bármennyire hihetetlen,én ott ugyanolyan tanítvány vagyok, mint a többiek.Én is kikapok, fegyelmeznek és kiküldenek az óráról,ha nem a megfelelő hozzáállást nyújtom. A tánc és a harcművészet egy tőről fakad. Már az ősember is eltáncolta a vadászatát, harcát, az ellenség legyőzését, vagy éppen így udvarolt a kiszemelt párnak. Mindegyik szenvedélyes, alázatos, kihívó, és nem utolsó sorban hódító is. A tánc és a harc maga az élet.

Civilben mivel foglalkozol, és hogyan tudod összeegyeztetni a szabadős elfoglaltságaiddal?

Én is ugyanolyan munkás vagyok, mint bárki más ebben az országban, minden munkát elvégzek, ha korrekt módon megfizetnek érte, ésha nem, akkor keresünk másikat.

Visszatérve a harcművészethez, mikor és hol tartod az edzéseket?

Az edzéseket a VárosiÁltalános Iskolaalsó tagozatos épületébenlévőtornateremben tartjuk, kedden és pénteken 16 óra 10perckor. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk. Celldömölk és környéke nagyon tehetséges gyerekekkel van tele, így arra kérném a szülőket, hogyadjanak a gyerekeknek egyesélyt a mozgásra, ésegy jó közösségben való vidám életre. Minden harcművészettel foglalkozó celldömölki edzővel, oktatóval szívesen együttműködök a szakágak jobb megismerése érdekében. Ne felegyük mindig lehet tanulni és érdemes is. A legfontosabbak a gyermekek.

Köszönöm a beszélgetést, további jó munkát, és sok sikert kívánok nektek!

Én köszönöm a kérdéseket és a lehetőséget!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás