Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Október 17. 13:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Új eljárás a szekszárdi jogosítványügyben

Új eljárás a szekszárdi jogosítványügyben

Az érintettek döntő többségét, köztük a fő vádlottakat illetően hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a szekszárdi jogosítványügyben.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa súlyos eljárási hibák és megalapozatlanság miatt az ötven vádlottból csak tíz esetében tudott érdemben foglalkozni a Szekszárdi Törvényszék egy évvel ezelőtt hozott döntésével.
A bíró hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság számos vádlott esetében nem állapított meg tényállást, tényekből további tényekre helytelenül következtetett, és nem tett maradéktalanul eleget indoklási kötelezettségének.
A perben az ügyészség a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) volt vizsgabiztosát, ügyintézőjét, két autósiskola vezetőjét, egy oktatót és tanulóvezetőket vádol azzal, hogy 2005 és 2008 között pénzt kértek, fogadtak el, illetve adtak a sikeres vizsgák érdekében.
Az öt fő vádlott esetenként néhány ezer, akár több tízezer forintot kapott a tanulóktól. Akadt olyan vesztegető, aki egy birkával fizetett.
A vizsgázók cserébe igazolást kaptak, hogy megszerezték a szükséges elsősegélynyújtási ismereteket, és a számítógépes KRESZ-teszt kitöltésekor is számíthattak segítségre. Egy tanulónak például azt mondták a vizsgán, ne is nyúljon a géphez, mert csak elrontaná a tesztet, kitöltik azt helyette.
Az ügyben az NKH tett rendőrségi feljelentést, miután gyanússá vált, hogy feltűnően sokan tesznek sikeres vizsgát Szekszárdon. A vádat titkosszolgálati eszközökkel beszerzett bizonyítékok alapozták meg.
A Szekszárdi Törvényszék első fokon a vizsgabiztost 31 rendbeli vesztegetésben mondta ki bűnösnek, amiért három és fél év börtönre, 735 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte, valamint végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. Az ügyintézőt nyolc rendbeli vesztegetés és 45 közokirat-hamisítás miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel és 50 ezer forint vagyonelkobzással sújtották.
A két autósiskola vezetője és az oktató - a vesztegetésben játszott szerepétől függően - másfél év felfüggesztett, két és fél év, illetve három év börtönbüntetést, és évekre szóló eltiltást kapott foglalkozása gyakorlásától.
Az elsőfokú bíróság a vesztegető tanulóvezetők közül tízet pénzbüntetéssel sújtott, harmincötöt felmentett.
A táblabíróság csütörtökön egy tanulóvezető 150 ezer forintos pénzbüntetését fél év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre, négy társa 100 ezer forintos büntetését 150 ezerre emelte, öt tanulóvezető 100 ezer forintos büntetését helybenhagyta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el