Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 22. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb intézkedések a gyermekek jogaiért

Újabb intézkedések a gyermekek jogaiért

Megfontolja Navracsics Tibor az ombudsman javaslatát, amelyben a 14 és 18 év közötti gyermekek kihallgatására vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát kéri. Székely László szerint az érintett gyermekek esetében a tanúkénti kihallgatásokon kötelezővé kell tenni a törvényes képviselők jelentétét. A Magyar Nemzet megtudta azt is, hogy mára sikerült minden megyében legalább egy speciális gyermekmeghallató szobát kialakítani, a 14 év alattiakat kötelező ilyen helyiségben kihallgatni. A meghallgatásokat végző rendőrök képzéseken vesznek részt.

A 14 és 18 év közötti kamaszokra vonatkozó rendőrségi kihallgatási szabályok felülvizsgálatát kéri Navracsics Tibortól az alapjogok országgyűlési biztosa – derül ki az ombudsman legújabb jelentéséből. Székely László arra kéri a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy fontolja meg a büntetőeljárásról szóló törvény módosításának kezdeményezését annak érdekében, hogy az érintett gyermekek tanúkénti kihallgatásán is legyen kötelező a törvényes képviselő jelenléte.

Az ombudsman szerint a gyermek korához, érettségéhez nem igazodó tanúkénti kihallgatás mély nyomot hagyhat a kamaszban, esetenként olyan hatások érhetik, amelyek feldolgozásához a későbbiekben szakember segítsége szükséges. Az ombudsman úgy látja, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok nem rendezik megnyugtatóan a 14. életévét betöltött, de a 18. életévét meg nem haladó gyermek tanúkénti kihallgatásának szabályait.

A figyelmeztetések érthető módon való megfogalmazása mellett elengedhetetlen lenne a kihallgatás módjának, a kihallgatást végző személy képzettségének, illetve a gyermeket a jogai érvényesítésében segítő személy jelenlétének rögzítése annak érdekében, hogy a kamasz jogai ne sérüljenek. Székely szerint a kamaszok tanúkénti kihallgatására vonatkozó speciális szabályok hiánya visszásságot okoz.

A Magyar Nemzet az ügy kapcsán megkereste a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM), ahol közölték: minden olyan javaslatot, észrevételt megfontolnak, amely erősíti a gyermekkorúak védelmét és a gyermekjogok érvényesülését.

A tárca ugyanakkor arról is tájékoztatta a lapot, hogy január 1-jéig minden megyében létrehoztak legalább egy gyermekbarát meghallgatószobát, de van olyan megye, ahol több ilyen speciális helyiség is működik. A gyermekkorú (14 év alatti) elkövetőket és áldozatokat kötelező ezekben a szobákban meghallgatni. A visszajelzések szerint a pszichológusok mellett a nyomozási bírók is használják ezeket a helyiségeket, ami azért nagyon fontos, mivel az általuk meghallgatott tanút a tárgyaláson már nem szükséges újra meghallgatni, így a gyermeknek nem kell többször felelevenítenie az átélt traumát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk