Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Január 24. 12:29, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: mti archívum

Újabb két klinikán rendeltek el látogatási tilalmat

Újabb két klinikán rendeltek el látogatási tilalmat

Országszerte egyre több egészségügyi intézmény rendel el látogatási tilalmat az influenzás megbetegedések miatt.

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el szerdától Budapesten a II. számú belgyógyászati klinikán és részlegeset a II. számú gyermekgyógyászati klinikán, így a Semmelweis Egyetem nyolc klinikáján van már teljes vagy részleges korlátozás - közölte az egyetem csütörtökön a honlapján.

A közleményben azt írták: Torzsa Péter, a családorvosi tanszék egyetemi docense azt mondta, a látogatási tilalom a páciensek védelmét szolgálja, mert a krónikus betegségben szenvedők, különösen a gyermekek és az idősek immunrendszere gyengébb, az influenza következtében az alapbetegségük tünetei súlyosbodhatnak, és könnyebben alakulhatnak ki a vírus okozta szövődmények is.

Aki elkapta az influenzafertőzést, átlagosan négy-öt napon át tartó magas lázra, erős fejfájásra és izomfájdalmakra számíthat, a gyógyulás és a szövődmények elkerülése érdekében pedig mindenképpen fontos a pihenés és az ágynyugalom. A tünetek rosszabbodása, három napon túl tartó láz, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, vérnyomáscsökkenés, véres köpet esetén pedig orvosi segítséget kell kérni - hangsúlyozta.

Hozzátette, a fertőzés után érdemes táplálkozással és vitaminpótlással támogatni a regenerálódást. Főleg a B12-, az A-, C-, E- és D-vitaminok fogyasztása fontos, valamint napi hét-nyolc óra alvásra és két-három liter folyadékra is szükség van az immunrendszer erősítéséért.

Az egyetemi docens felhívta a figyelmet arra is, ha valaki két-három héttel a gyógyulás után is levertnek, fáradtnak, gyengének érzi magát, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert egyéb krónikus megbetegedés - például vérszegénység, pajzsmirigy betegség, cukorbetegség, depresszió - is állhat a tünetek hátterében.

Az egyetem intézményei közül az elmúlt napokban az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el a pulmonológiai klinikán, a transzplantációs és sebészeti klinika és az onkológiai központ valamennyi fekvőbeteg osztályán, az I. számú belgyógyászati Klinika hematológiai és nefrológiai, valamint a városmajori szív- és érgyógyászati klinika intenzív részlegein.

Korlátozták a beteglátogatást az I. számú gyermekgyógyászati klinikán, az intenzív és neonatális intenzív osztályokon a betegeket a látogatási rend szerint csak a szülők látogathatják. Szerdától a II. számú gyermekgyógyászati klinikán is csak a szülők tartózkodhatnak a gyermekek mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni