Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb remény a májátültetésre váróknak

Újabb remény a májátültetésre váróknak

Hamarosan egyszerűbb lehet a májátültetésre váró betegek kezelése: a kutatók ugyanis egy új módszerrel sikeresen hoztak létre őssejtből májat. Az eredmény reményt ad a világon élő több millió, májelégtelenségben szenvedő páciensnek - tudatta a The Times of India.

Jelenleg ugyanis a májelégtelenségben szenvedők kezelésének egyetlen módja a költséges szervátültetés. Ezért a kutatók már régóta próbálkoznak az őssejt-kezelés, mint alternatív terápia lehetőségével. A korábbi próbálkozások azért végződtek sikertelenül, mert az átültetést követően a máj nem működött megfelelően, életképtelenné vált.

Most azonban a sejtek átprogramozásának új módszerével sikerült a bőrszövetet életképes, s az igazitól gyakorlatilag megkülönböztethetetlen májszövetté alakítaniuk.

Első lépésként bőrsejtekből endoderma sejteket hoztak létre, amelyek a szervezet számos sejtjévé - köztük májjá - tud átalakulni. Ennek során felfedeztek számos olyan gént és vegyületet, ami a sejteket működőképes májszövetté tudja átalakítani.

A laboratóriumban ezt követően a sejtek elkezdtek májsejtekké átalakulni. A kutatók még a folyamat során kíváncsiak voltak rá, hogyha egerekben beültetik ezeket a még nem teljesen kész májszöveteket, mi történik velük a szervezetben. Egy kilenc hónapos megfigyeléses időszak során a csapat folyamatosan ellenőrizte a sejtműködést, s annak növekedését méghozzá a májra jellemző fehérjék és gének mérésére.

Két hónappal a transzplantációt követően jelentősen megemelkedett az említett fehérje szintje, jelezve, hogy életképes jól funkcionáló májjá alakultak át. Kilenc hónap elteltével semmi jelét nem mutatta a sejtnövekedés lassulásának. Az eredmények azt jelzik, hogy a kutatók megtalálták a májszövet sikeres létrehozásának titkát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk