Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 12. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Van lejjebb az ingatlanárakban

Van lejjebb az ingatlanárakban

Felelőtlen kijelentések láttak napvilágot az elmúlt héten, miszerint az ingatlanárak elérték a mélypontjukat - írja elemzésében a Duna House Holding PR- és elemzési vezetője.

Rutai Gábor szerint azonban a mostani gazdasági helyzetben bőven benne lehet, hogy még alacsonyabbra ereszkednek az árak, még ha az elmúlt 1-1,5 év tendenciája nagyjából stagnálást is mutat. A svájci frank tovább erősödése miatt kettős hatás érvényesülhet a piacon és egyelőre nem tudni, melyik lesz az erősebb.

A Duna House szakértője szerint az egyik hatás az, hogy egyre több ingatlan kerül „víz alá”, vagyis ahol a hitel összege meghaladja a lakás értékét. Ezek az ingatlanok kikerülnek a forgalomból, mert a bankok nem nyelik le a különbséget, viszont a tulajdonosokon egyre nagyobb a teher, amit kezelniük kell. Ennek és a kvótarendszer bevezetésének kínálatot csökkentő hatása van.

A másik hatást az váltja ki, sokan vettek fel kisebb svájci frank alapú hitelt, mondjuk az ingatlan 25-50 százalékára. Ezek a hitelesek most megjelentek a piacon, hiszen az ő terheik is megnövekedtek és már nem tudják a részleteket fizetni. Az eladás mellett döntenek, még ha sokat is buknak rajta. Rutai Gábor szerint egy szerencséjük van, ha olcsóbb (számukra tehermentes) lakást vesznek majd, akkor azt is nyomott áron tehetik. Ha az ilyen hitelesek megjelenése a piacon a svájci frank árfolyamának emelkedésével együtt növekszik, akkor ennek lehet még árleszorító hatása idén.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott