Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 30. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Vihar - Villámcsapás, jégeső és viharos szél kísérte vasárnap a heves zivatarokat - ÖSSZEFOGLALÓ

Vihar - Villámcsapás, jégeső és viharos szél kísérte vasárnap a heves zivatarokat - ÖSSZEFOGLALÓ

Két fiatalt újra kellett éleszteni, és további tizennyolc embert szállítottak kórházba, miután egy Győr-Moson-Sopron megyei településen egy focipályára villám csapott le; a vasárnapi heves zivatarokat országszerte jégeső, felhőszakadás és viharos széllökések kísérték; sok helyen fakidőlésekhez, megrongálódott épületekhez riasztották a tűzoltókat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző figyelmeztetése szerint az ország jelentős részén továbbra is másodfokú riasztás, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál másodfokú viharjelzés van érvényben. Vagyis továbbra is számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyek kíséretében jégeső, illetve az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is várhatók, helyenként rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen.
A Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben villámcsapás miatt újra kellett éleszteni két 20 év körüli fiatalembert. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a fiatalok a zuhogó esőben fociztak, amikor a pálya közepére lecsapott egy villám. A két újraélesztett játékost a soproni kórház intenzív osztályára szállították. Rajtuk kívül további 18 embert - 17 játékost és egy fának támaszkodó nézőt - ért a villámcsapás, de ők nincsenek életveszélyes állapotban. Többnyire fejfájásra, zsibbadásra panaszkodtak, a mentők a soproni és a szombathelyi kórházakba vitték őket megfigyelésre - mondta a szóvivő.
Egy móri horgásztónál szigeten rekedt horgászokat kellett kimenteni, miután a vasárnap hajnali heves esőzés következtében a tó vízszintje ötven centimétert emelkedett, és emiatt víz alá került a szigetre vezető híd - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
Délelőtt Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta: a nap folyamán országszerte várhatók heves zivatarok. A másodfokú riasztást a délutáni órákban még a délnyugati területekre, majd fokozatosan szinte az ország teljes területére kiadták.
A Forma-1-es Magyar Nagydíj délután 2 órakor kezdődő futama gond nélkül lezajlott, a gödöllői kistérséget, így Mogyoródot is csak később érte el a zivatarzóna.
Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a vasárnap délután Budapestet is elérő heves zivatarok miatt folyamatosan érkeznek a riasztások a fővárosi katasztrófavédelemhez. A XI. kerületben két épületről tetődarabok hullottak le, a XIV. kerületben egy nagyjából hatméteres fa dőlt ki, de a II., III., IV. és a X. kerületben is dolgoztak egységeik. Mostanáig többnyire kidőlt fák, megrongálódott épületek miatt hívták a tűzoltókat - fejtette ki.
A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte, hogy a fővárosi közlekedésben is fennakadásokra kell számítani, a járatok közlekedését a viharos szél miatti fakidőlések és a lezúdult nagy mennyiségű csapadék akadályozza.
A heves vihar miatt vasárnap este 8 órakor fél órára le kellett zárni a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér kifutópályáit is.
A Pest megyei katasztrófavédelmet is sokszor riasztották. Szentendrén egy ház tetejének a héjazatát bontotta meg a szél. Az MTI értesülései szerint egy lakótelepen több lakásba folyik be a víz, nincs áram.
Óriási erejű vihar és hatalmas eső zúdult szinte egyik pillanatról a másikra Vácra vasárnap este, "telibe találva" a Váci Világi Vigalom záró napja szabadtéri rendezvényeinek résztvevőit.
Kiss Zsolt (MSZP), a helyi önkormányzat egyik képviselője, aki ott volt a vihar kitörésének idején, elmondta: csak könnyebb sérültek vannak, inkább a tömeghisztéria és az emberek menekítése okoz gondot. A hajóállomás környékén hatalmas víz hömpölyög, gyalogosan is gondot okoz a közlekedés. Az áramszolgáltatás is szünetel, ami tovább nehezíti a mentést, melyben a tűzoltók és a mentők is részt vesznek.
Zalaszentgróton legalább húsz családi háznak a tetejét verte szét, redőnyöket, ablakokat is betört, valamint autókat rongált meg a jégeső. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte: a viharos szél fákat döntött ki és villanyvezetékeket is letépett.
A dél-balatoni vonalon, Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonalon jelentős, 30-40 perces késéssel közlekedtek a vonatok, miután - a vihar következtében -­­ Balatonszárszó és Szántód-Köröshegy állomások között fa dőlt a felső vezetékre.
A Fejér megyei Lovasberény és Vértesacsa közötti főutat vasárnap este vízátfolyás miatt lezárták. Pest megyében is le kellett zárni a 12-es főutat Nagymaros és Zebegény között, mert iszap és víz került a burkolatra.
Miskolcra és környékére vasárnap este orkánerejű széllel csapott le a vihar. Miskolc belvárosában a Szinva-terasznál kiöntött a városon keresztül vezető Szinva-patak. Rinyu Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: a tűzoltókat főleg fakidőlések miatt riasztották eddig. A megyében elsősorban Miskolcon okozott és okoz gondot a heves esőzéssel kísért vihar - tette hozzá.

Címkék: Időjárás-vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: